Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei 2020

Deșertificarea reprezintă degradarea terenurilor în zonele aride, semiaride și uscate și este cauzată, în principal, de activitățile umane și de variațiile climatice.

Prin Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei se reamintește la nivel internațional faptul că stoparea sau încetinirea pe cât posibil a degradării terenurilor poate fi atinsă doar prin soluționarea problemelor, implicarea puternică a comunității și cooperarea la toate nivelurile.

Alimente. Hrană pentru animale. Fibră – legătura dintre consum și terenuri

Tema acestui an se concentrează pe schimbarea atitudinii publice față de principala cauză a deșertificării și degradării terenurilor: producția și consumul neîntrerupt.

Pe măsură ce populația globală crește, cererea de pământ pentru a furniza alimente pentru oameni, hrană pentru animale și fibre pentru industria textilă devine tot mai mare, iar sănătatea și productivitatea terenurilor arabile existente scade, fiind agravată de schimbările climatice.

Pentru a avea un teren productiv suficient în vedere satisfacerii cerințelor a zece miliarde de oameni până în 2050, stilul nostru de viață trebuie să se schimbe. Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei, sub sloganul Alimente. Hrană pentru animale. Fibră urmărește să educe oamenii cu privire la modul de reducere a impactului personal.

Comunitatea de standardizare internațională vine în sprijinul acestei inițiative cu o mulțime de standarde pentru protejarea mediului, combaterea deșertificării, calitatea solului și a apei etc. Totodată, înființarea noului comitet tehnic ISO în domeniul biodiversității vine în sprijinul tuturor organizațiilor, indiferent de tipul sau dimensiunea acestora, pentru a-și spori contribuția la dezvoltarea durabilă.

ISO 14055-1:2017, Managementul mediului. Linii directoare pentru stabilirea de bune practici pentru combaterea degradării și deșertificării terenurilor. Partea 1: Cadru de bune practici  furnizează linii directoare care îşi propun să stabilească bune practici pentru a lupta contra degradării solurilor.

Protejarea solului aduce în atenția noastră și o serie de standarde privind protejarea și calitatea solului. SR EN ISO 25177:2020, Calitatea solului. Descrierea solului în teren oferă îndrumări privind descrierea solului în teren și contextul său de mediu, iar SR EN ISO 11274:2020 Calitatea solului. Determinarea caracteristicii de reținere a apei. Metode de laborator, specifică metodele de laborator pentru determinarea caracteristicii de reținere a apei din sol.

Și nu trebuie uitat – SR EN ISO 14001:2015, Sisteme de management de mediu. Cerințe cu ghid de utilizare, care specifică cerințele pentru un sistem de management de mediu util oricărei organizații pentru a-și crește performanța de mediu.

Toate acestea vin în sprijinul îndeplinirii obiectivului de dezvoltare durabilă O.N.U, ODD 15 pentru protejarea, restaurarea și promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabilă a pădurilor, combaterea deșertificării, stoparea, repararea și degradării solului și stoparea pierderilor de biodiversitate.

Descoperiți aici mai multe informații privind inițiativele O.N.U. pentru Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei.

Pentru achiziționarea standardelor accesați magazinul nostru online sau luați legătura cu Departamentul Vânzări (vanzari@asro.ro).