Ziua Mondială a Sănătății – prin standarde către o lume mai sănătoasă

World Health Day 2021

Pandemia de COVID-19 a îndreptat atenția opiniei publice către sistemul de sănătate și a scos în evidență deficiențele acestuia.

Tema zilei mondiale a sănătății din acest an se axează pe reducerea inechităților prin creșterea accesului la servicii de sănătate pentru toată lumea.

Standardizarea europeană și internațională a elaborat o serie de standarde pentru un management echitabil al serviciilor medicale, iar cele mai relevante documente de standardizare în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 au fost puse la dispoziția publicului în mod gratuit.

Standardele pot ajuta țările și organizațiile cu resurse limitate să beneficieze de cele mai recente îndrumări ale experților privind stabilirea practicilor și a protocoalelor.

Experții ISO (Organizația Internațională de Standardizare) elaborează un nou Acord Internaţional (IWA 38 – Ghid de construire al unei facilități medicale de urgență) care va oferi îndrumări despre construirea rapidă a unei secții pentru boli infecțioase în cadrul unei unități medicale deja existente.

De asemenea, tot la ISO sunt în curs de elaborare alte două standarde complementare: ISO 5472 și ISO/TS 5798

ISO 5472 are ca scop implementarea sigură și rentabilă a stațiilor de testare pentru detectarea bolilor infecțioase, cum ar fi COVID-19, iar ISO/TS 5798 va furniza considerațiile necesare pentru proiectarea, dezvoltarea, verificarea, validarea și implementarea testelor analitice pentru detectarea SARS-CoV-2, utilizând metode de amplificare a acidului nucleic.

În plus, standardul recent publicat ISO/PAS 45005Managementul securității și sănătății ocupaționale – Linii directoare generale pentru munca în condiții de siguranță în timpul pandemiei de COVID-19  a fost elaborat în doar 3 luni ca răspuns la situația dificilă prin care trecem.

ISO/PAS 45005 nu a fost încă adoptat la nivel național, dar poate fi achiziționat de la Departamentul Vânzări – Standarde străine, e-mail: vanzari@asro.ro.

ASRO s-a aliniat în anul 2020 eforturilor depuse de comunitatea internațională de standardizare și a pus gratuit la dispoziția părților interesate un kit de 11 standarde privind echipamentele individuale de protecție și dispozitivele medicale, ce au putut fi utilizate de către toți antreprenorii care au dorit să producă  aceste dispozitive și echipamente.