2021 – Anul European al căilor ferate

Anul European al Căilor ferate

Comisia Europeana a declarat anul 2021 drept Anul European al căilor ferate, iar organizațiile europene de standardizare CEN și CENELEC subliniază rolul important pe care îl au standardele în funcționarea acestui sector atât de important pentru economia europeană.

Prin cele peste 1.000 de standarde europene elaborate în două comitete tehnice dedicate, aplicarea standardizării în acest sector face parte din activitatea mult mai complexă a CEN și CENELEC privind standardizarea în domeniul transporturilor.

Standardele europene din domeniul căilor ferate acoperă o gamă largă de subiecte și au ca scop, în mod special, siguranța, materialul rulant, eficiența sistemului, securitatea cibernetică și digitalizarea aplicațiilor feroviare (produse, procese și servicii).

Toate aceste standarde contribuie masiv la dezvoltarea infrastructurii, dar și la exploatarea în siguranță a unor sisteme feroviare inovatoare și eficiente conforme cu politicile Uniunii Europene privind acest domeniu.

Proiectele viitoare de standardizare vor avea ca scop tranziția transporturilor feroviare către forme curate, ieftine și sănătoase de transport și reducerea cu  90%  a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2050, sprijinind astfel obiectivele Comisiei Europene, în special Acordul Green Deal.

Numeroasele, și uneori surprinzătoarele, moduri prin care standardele europene sunt aplicate în domeniul transporturilor feroviare este reprezentat în ilustrația de mai jos care a fost realizată de CEN și CENELEC pentru a marca Anul european al căilor ferate.