Standardele europene construiesc încredere în piața unică

Piața unică este cea mai mare piață mondială pentru bunuri, capital, servicii și persoane. Aceasta este considerată una dintre cele mai importante realizări ale Uniunii Europene cu scopul de a elimina obstacolele din calea comerțului și pentru a permite companiilor europene să concureze pe scena mondială.

La eficientizarea pieței unice contribuie cele peste 24.000 de standarde europene care îmbunătățesc siguranța, protejează consumatorii, reduc birocrația și promovează inovarea. Un singur standard adoptat la nivelul pieței unice prin consensul tuturor părților interesate din Europa, înlocuiește 34 de standarde naționale contradictorii. În acest fel, se poate observa că standardizarea contribuie la asigurarea unui nivel comun de siguranță, securitate și durabilitate, și deci creează încredere.

Declarația „Standardele construiesc încrederea”, inițiată de CEN și CENELEC, evidențiază contribuția standardelor la identificarea priorităților și la elaborarea politicilor europene. Prioritățile acesteia sunt:

  • o industrie europeană competitivă, pregătită să fie lider în comerțul internațional;
  • încredere în noile tehnologii;
  • consolidarea inovării pentru Europa;
  • standardele în sprijinul ODD-urilor ale O.N.U.;
  • Piața unică armonizată.

CEN și CENELEC se angajează și anul acesta în a sprijinii factorii de decizie europeni și Piața unică.

Pentru mai multe informații despre această inițiativă, accesați www.standardsbuildtrust.eu.