Standarde BIM pentru construcții la norme europene

Săptămâna aceasta a avut loc la Hotelul Marriott din București dezbaterea profesională cu privire la modernizarea sistemului de sănătate prin intermediul construirii de spitale noi „Spitalul la cheie – Spitalul viitorului”.

Discuțiile s-au bazat pe experiența Spitalului Mioveni, primul spital public construit în ultimii 30 de ani de la zero, la normele europene din 2019, cu circuite medicale gândite astfel încât să elimine riscul apariției infecțiilor intraspitalicești.

O altă premieră este faptul că acest spital a fost prima construcție realizată cu ajutorul tehnologiei Building Information Modelling (BIM). Acest concept oferă tuturor părților interesate o reprezentare digitală a caracteristicilor unei clădiri în întregul său ciclu de viață și, prin urmare, susține o eficiență sporită.

Un nou set de standarde internaționale a fost publicat pentru a permite tehnologiei BIM să se dezvolte în cadrul proiectelor și dincolo de toate granițele, aducând beneficii întregii industrii în ansamblu.

Anul acesta, ASRO a publicat versiunea română a standardelor BIM: SR EN ISO 19650-1:2019, Organizarea informațiilor în format digital despre clădiri şi lucrări de geniu civil, utilizând modelarea informației construcției (BIM). Managementul informațiilor utilizând modelarea informației construcției. Partea 1: Concepte şi principii și SR EN ISO 19650-2:2019, Organizarea informațiilor în format digital despre clădiri şi lucrări de geniu civil, utilizând modelarea informației construcției (BIM). Managementul informațiilor utilizând modelarea informației construcției. Partea 2: Etapa de livrare a activelor.

Aceste standarde nu înseamnă doar o colaborare mai eficientă în proiecte, ci permit proiectanților și contractorilor care lucrează pentru toate tipurile de lucrări de construcții să aibă un management mai clar și mai eficient al informațiilor.

Standardele au fost elaborate în cadrul comitetului tehnic ASRO/CT 335, BIM și sustenabilitatea mediului construit, comitetul tehnic național oglindă pentru comitetul european de standardizare CEN/TC 442, Building Information Modelling.

Dacă sunteți interesați de activitatea ASRO/CT 335, BIM și sustenabilitatea mediului construit puteți solicita informații detaliate doamnei Cristina Chirea (cristina.chirea@asro.ro), expertul ASRO care coordonează acest comitet tehnic.

De asemenea, puteți achiziționa cele două standarde BIM din magazinul nostru online sau prin intermediul departamentului vânzări. (vanzari@asro.ro).

Sursa foto: hotnews.ro