SR EN IEC 61400-21-1:2019 – Turbine eoliene

Consumul mărit și creșterea constantă a prețului surselor neregenerabile de energie ne-au determinat să căutăm combustibili alternativi, care să fie mai ieftini și care să poată satisface cererea lor tot mai mare.

Sistemele eoliene au devenit una dinte soluțiile alternative pentru obținerea electricității. Energia eoliană are un potențial imens și a crescut rapid în ultimii ani, turbinele eoliene transformând energia cinetică a curenților de aer în mișcare în energie electrică.

SR EN IEC 61400-21-1:2019, Sisteme de producere a energiei eoliene. Partea 21-1: Măsurarea și evaluarea caracteristicilor electrice. Turbine eoliene specifică o metodologie uniformă care să asigure consecvența și precizia în raportare, testare și evaluare a caracteristicilor electrice ale turbinelor eoliene conectate la rețea.

Această parte a SR EN IEC 61400 include:

  1. definirea și specificarea cantităților care urmează să fie determinate pentru definirea caracteristicilor electrice ale unei turbine eoliene conectate la rețea;
  2. proceduri de măsurare pentru cuantificarea caracteristicilor electrice;
  3. proceduri de evaluare a conformității cu cerințele de conectare electrică, inclusiv estimarea calității energiei așteptate din partea tipului de turbină eoliană, atunci când sunt instalate într-un anumit loc.

De asemenea, SR EN IEC 61400-21 vine cu noi elemente, precum:

  1. măsurarea controlului frecvenței;
  2. controlul actualizat al puterii reactive și măsurarea capacității;
  3. măsurarea răspunsului la controlul inerției;
  4. supratensiunea parcursă prin procedura de testare;
  5. o subtensiune actualizată trece prin procedura de încercare bazată pe capacitatea turbinei eoliene;
  6. noi metode de evaluarea armonică.

Mai mult, această parte a SR EN IEC 61400 oferă recomandări pentru pregătirea măsurătorilor și evaluării caracteristicilor electrice ale turbinei eoliene conectate la rețea. Acest document va fi benefic acelor părți implicate în fabricarea, planificarea instalării, obținerii autorizației, operarea, utilizarea, testarea și reglarea turbinelor eoliene.

Pentru achiziționarea acestui standard, accesați magazinul online al ASRO sau luați legătura cu departamentul de vânzări al ASRO, vanzari@asro.ro.