Siguranța jocurilor și echipamentelor din parcurile de distracții

Nimic nu descrie mai bine după-amiezile de vară decât mersul în parcurile de distracții cu cei dragi. Acestea sunt locurile pline de culoare și veselie, unde te poți bucura la orice vârstă de plimbările lungi, deserturile copilăriei și atracțiile pline de adrenalină.

Sunt oare aceste jocuri și echipamente sigure? Ce pot face producătorii și operatorii pentru a se asigura că riscurile de rănire sunt reduse sau eliminate?

Răspunsul se află în noua serie de standarde europene EN 13814, Siguranța jocurilor și echipamentelor din parcurile de distracții.

Seria este compusă din trei părți, fiecare fiind dedicată unei faze diferite a producției și utilizării serviciilor de divertisment.

Standardul EN 13814-1 este menit să stabilească principii pentru proiectarea unei atracții care să fie eficientă, sigură și fiabilă. Acesta definește normele de siguranță pentru a proteja oamenii împotriva riscului de accidentare și îmbunătățește siguranța prin schimbări în proiectarea, fabricarea și funcționarea echipamentelor de divertisment.

A doua parte a acestei serii, standardul EN 13814-2, se concentrează pe întreținerea și funcționarea în siguranță a facilităților de divertisment. Acesta specifică cerințele minime pentru întreținerea, operarea, controlul și testarea în siguranță a echipamentelor și atracțiilor de divertisment.

În cele din urmă, trebuie acordată o atenție deosebită monitorizării și inspectării atracțiilor, odată ce acestea au fost instalate. La ce să ne uităm prima dată? Cel de-al treilea standard al seriei, EN 13814-3, definește cerințele aplicabile controalelor, luând în considerare diverse aspecte, precum: revizuirea documentelor de proiectare, controlul procesului de fabricație, testările periodice și echipamentul electric. Toate standardele includ, de asemenea, recomandări privind situațiile riscante, pentru a ajuta la gestionarea riscurilor care se produc din cauza comportamentului uman.

Aceste trei standarde oferă instrumente noi pentru toți producătorii și operatorii care urmăresc să răspundă unei provocări majore, și anume: asigurarea protecției tuturor.

Sursa: CEN