Înghețata, deliciul verii

V-ați întrebat vreodată cine este „vinovat” pentru existența desertului nostru preferat?

Diverse dulciuri similare cu înghețata au existat încă din Antichitate. Prima poveste despre originea înghețatei este legată de Imperiul Persan, unde sucul de struguri era amestecat cu zăpadă special transportată și păstrată din regiunile reci. Mai târziu, gheața era amestecată cu șofran și fructe. În același timp, se crede că arabii au fost primii care au făcut înghețată din lapte.

 

De la originea sa și până în prezent, înghețata a cunoscut astfel o evoluție completă.

Standardul român SR 2444:2009, Înghețată. Cerințe de calitate a fost elaborat în cadrul Comitetului Tehnic român CT 95, Produse agroalimentare. Metode de analiză. Acest standard face referire la înghețata obținută pe cale industrială și la cerințele de calitate pe care trebuie să le îndeplinească.

După compoziția amestecului de bază, înghețata se clasifică în două categorii, și anume: înghețată cu lapte și înghețată cu fructe.

Pe bază de standarde de firmă se pot stabili diverse tipuri de înghețată, în funcție de conținutul de grăsimi, de diversitatea sortimentelor, după natura și proporția de adaosuri și ingrediente, cu respectarea prevederilor din prezentul standard.

Acest standard poate fi achiziționat de la ASRO, Serviciul Vânzări – e-mail: vanzari@asro.ro.