Propunere de comitet tehnic în domeniul sistemelor hyperloop

Imaginați-vă că în viitorul apropiat vom putea ajunge de la București la Baia Mare în aproximativ 40 de minute. Sună ca un scenariu SF, dar acest lucru ar putea fi posibil cu ajutorul sistemului hyperloop.

Hyperloop-ul este un sistem de tuburi în care presiunea atmosferică este foarte mică. Prin aceste tuburi se mișcă foarte repede niște „sănii electrice” care transportă fie module asemănătoare unor trenuri, fie containere de marfă sau chiar capsule individuale.

La ora actuală sunt foarte multe țări care și-au declarat intenția de a încerca dezvoltarea unor linii de hyperloop între marile lor orașe și de aceea necesitatea unei abordări unitare a acestor sisteme devine din ce în ce mai presantă.

În acest context, organismele de standardizare din Olanda și Spania, au trimis către CEN-CENELEC o propunere de înființare a unui nou comitet tehnic, care va avea ca scop standardizarea tuturor sistemelor, produselor, serviciilor și aplicațiilor legate de sistemul de transport Hyperloop.

Dacă va trece de vot, viitorul comitet tehnic va aborda următoarele subiecte:    

  • Infrastructură, componente și lucrări civile;
  • Vehicule;
  • Semnalizare, comandă și control;
  • Securitate;
  • Exploatare.

Data limită pentru a putea vota această propunere este 4 februarie 2020.

Siguranța sistemelor hyperloop este un element esențial pentru a le putea exploata în scop comercial. Standardele sunt necesare pentru realizarea unei metode coerente de evaluare a conformității asociate sistemelor destinate transportului de pasageri și marfă.

Este în curs de dezvoltare o varietate din ce în ce mai mare de principii operaționale pentru sistemele hyperloop. Aplicarea standardelor va ajuta la armonizarea evoluțiilor tehnologice pentru a putea evita incompatibilitățile.

Principalele părți interesate asupra cărora această tehnologie va avea un impact major sunt: industria, comerțul, autoritățile naționale și europene, consumatorii, laboratoarele de cercetare, furnizorii de servicii.

Dacă sunteți interesați de activitatea acestui comitet tehnic, vă rugăm să îl contactați pe domnul Vladimir Gheorghiu, expert standardizare ASRO (vladimir.gheorghiu@asro.ro).

Vă așteptăm să dezvoltăm împreună acest domeniu!