Marcarea unui produs este esențială în comercializarea lui

Standardul SR ISO 7409:2019 – Îngrășăminte. Marcare. Prezentare și declarații specifică procedura de marcare a containerelor sau a etichetelor pentru îngrășăminte.

Marcarea poate fi sub forma unor marcaje pe ambalaj, unor documente de asigurare a calității, unor etichete fizice sau electronice etc.

Informațiile pot fi adăugate pe saci prin imprimare, pe etichete, pe autocolante etc. Se încurajează utilizarea etichetelor electronice, cum ar fi codurile bidimensionale (2D). Se recomandă ca etichetele electronice să fie lizibile și vizibile într-o zonă discretă a panoului principal de afișare și trebuie să includă cel puțin informațiile referitoare la marcajul ambalajelor.

Standardul cuprinde atât cerințe generale privind marcarea, cât și cerințe specifice containerelor premarcate privind marcarea detaliilor tehnice, dimensiunile caracterelor la diferite dimensiuni de containere: peste 25 de kg, între 5 și 25 de kg, mai puțin de 5 kg. De asemenea, sunt prezentate și diverse exemple de declarații.

Standardul mai cuprinde și 5 anexe informative. Acestea sunt:

  • Anexa A – Exemplu de marcare a ambalajului
  • Anexa B – Exemplu de instrucțiuni de utilizare
  • Anexa C – Exemplu de ambalaj
  • Anexa D – Exemplu de etichetare pentru un îngrășământ CE
  • Anexa E – Exemplu de etichetare pentru un îngrășământ canadian

Standardul se poate achiziționa de la ASRO, Departamentul Vânzări, e-mail: vanzari@asro.ro.