ISO 9001 – încotro?

Tot mai multă lume ne întreabă dacă va exista o nouă ediție a standardului ISO 9001 în viitorul apropiat, având în vedere că ISO (Organizația Internațională de Standardizare), revizuiește toate standardele după o perioadă de 5 ani și decide dacă sunt sau nu necesare noi ediții ale acestora.

Prima ediție a standardului ISO 9001 a fost publicată în anul 1987, iar ulterioar au fost făcute revizuiri în anii 1994, 2000 și 2008 ca răspuns la nevoile utilizatorilor. Cea mai recentă ediție a standardului ISO 9001 datează din septembrie 2015.

ISO 9001 este standardul de referință pentru sistemul de management al calității. Acesta ajută organizațiile să dezvolte un sistem de management al calității și definește printre altele modul în care trebuie instruit personalul pentru activitatea pe care o îndeplinește și criteriile pe baza cărora pot fi selectați furnizorii și partenerii.

În România, ASRO a adoptat standardul  la nivel național, sub indicativul SR EN ISO 9001 -Sisteme de management al calității. Cerințe.

Anul trecut, comitetul tehnic ISO în patrimoniul căruia se află standardul ISO 9001, a lansat o consultare publică prin care a dorit să afle părerea părților interesate despre oportunitatea publicării unei noi ediții. Rezultatele acestei consultări pot fi văzute în infografic.

În luna aprilie 2021, membrii comitetului tehnic ISO TC176/SC2 au anunțat că nu va fi adusă nicio modificare standardului ISO 9001, ceea ce ar putea însemna, având în vedere procedurile tehnice, că o nouă ediție a standardului nu va fi publicată până în anul 2030.

Un grup operativ special din cadrul comitetului va continua, însă, să evalueze și să monitorizeze orice posibile modificări ale pieței (schimbările generate de pandemia de COVID-19, accelerarea transformării digitale etc.) care ar putea avea impact asupra standardului, pentru a propune o revizuire înainte de termen, dacă aceasta va fi necesară.

Urmăriți paginile noastre de Social Media pentru a fi la curent cu ultimele noutăți legate de standardul SR EN ISO 9001.