De la 1 iulie până pe 31 decembrie 2021, Slovenia va deține Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Organizațiile europene de standardizare CEN și CENELEC salută Președinția Sloveniei și subliniază importanța standardelor la realizarea obiectivelor propuse pe parcursul celor 6 luni de mandat.
Cele 4 obiective strategice sunt:
- redresarea, reziliența și autonomia strategică a UE;
- un proces de reflecție privind viitorul Europei;
- stilul de viață european, statul de drept și valorile europene;
- sporirea nivelului de securitate și stabilitate în vecinătatea Europei.
Motto-ul președinției Sloveniei este „Europa. Rezilientă. Împreună.” Acesta vine în contextul situației dificile prin care trecem, generată de pandemia de COVID-19 și are scopul de a consolida reziliența și autonomia strategică a Uniunii Europene.
După cum s-a văzut și în ultima perioadă, standardele europene sunt un instrument eficient pentru stimularea recuperării Europei și contribuie la autonomia sa strategică (și tehnologică): flexibilitatea și deschiderea sistemului european de standardizare îl fac potrivite pentru a aborda diferite provocări în multe domenii relevante, cum ar fi dubla tranziție verde și digitală.
Comitetul European pentru Standardizare (CEN), Comitetul European pentru Standardizare Electrotehnică (CENELEC) și membrul lor național din Slovenia, Institutul de Standardizare din Slovenia (SIST) subliniază contribuția esențială pe care standardele europene o aduc la creșterea și rezistența pe termen lung a Europei și sunt dornici să colaboreze cu Președinția slovenă a Consiliului UE în următoarele șase luni.
Standardizarea europeană poate oferi un sprijin valoros pentru unele dintre prioritățile pe care va lucra președinția slovenă:
- Sănătate
- Transformare digitală și noile tehnologii
- Sustenabilitate
- Susținerea IMM-urilor
- Turism sigur
Elena Santiago Cid, Directorul General al CEN și CENELEC, afirmă că „Sistemul european de standardizare, bazat pe o abordare voluntară și incluzivă, și-a demonstrat deja puterea de a sprijini procesul de elaborare a politicilor UE”, confirmând că acesta este pregătită să coopereze în continuare pentru a sprijini noul cadru legislativ și a întâmpina cu succes viitoarele provocări.
„Standardele naționale slovene, care sunt adoptate in mare parte de la nivel europeanreprezintă un pilon important care ajută și susține companiile naționale în eforturile lor de a concura pe piața europeană, precum și la nivel global”, a remarcat Marjetka Strle Vidali, Director General al SIST.