Escaladați munții în siguranță

Alpinismul a devenit în timp un sport tot mai popular, cu milioane de oameni care escaladează vârfuri aflate pe cele șapte continente.

Deși există o mulțime de factori de luat în considerare atunci când se planifică o expediție de alpinism, este imperativ să se ia în considerare purtarea unui echipament corect și complet care să sprijine îndeplinirea diverselor sarcini de escaladare.

Istoria standardelor pentru echipamente de alpinism urmează istoria acestei activități sportive și turistico-recreative. Anul 1864 marchează apariția primului standard pentru coarde de alpinism, după care, în anul 1932 siguranța alpiniștilor devine o problemă discutată la nivel mondial.

La sfârșitul anului 2019, a apărut noua versiune a standardului SR EN 893:2019, Echipamente pentru alpinism și escaladare. Crampoane. Cerințe de securitate și metode de încercare care acoperă cerințele de securitate pentru crampoane, de la formă și design, până la rezistența acestora și prevenirea împotriva alunecării, dar și metodele de încercare ale acestora, cum sunt probele și condițiile de testare sau aparatura de încercare a rezistenței la îndoire, menite să împiedice utilizatorul să alunece atunci când le utilizează.

Crampoanele, ca dispozitive pentru tracțiune ce sunt atașate pe partea inferioară a bocancilor de alpinism, realizate, în general, dintr-un aliaj de oțel și având vârfuri care ajută purtătorul să urce pe gheață sau zăpada întărită sunt utilizate în momentul în care pârtiile devin prea abrupte pentru schiuri sau prea alunecoase pentru încălțăminte.

Astfel, acest standard are rolul de a oferi cele mai noi specificații privind rezistența și siguranța crampoanelor și de asemenea are rolul de a stabili la nivelul întregii Europe un mod unic de a stabili aceste cerințe și metode de încercare.

Pentru achiziționarea acestui standard, accesați magazinul online al ASRO sau luați legătura cu departamentul de vânzări al ASRO, vanzari@asro.ro.