ASRO sărbătorește 20 de ani

Comunicat de presa

București, 12 octombrie

Vineri, 12 octombrie, ASRO va organiza evenimentul aniversar al activității naționale de standardizare și va lansa un program de un an, prin intermediul căruia intenționează să se „reintroducă” publicului, mediului economic din România și comunității de specialiști din diferite domenii.

Atât de des întâlnita expresie “la înalte standarde” trebuie să fie înțeleasă dincolo de ușurința cu care este utilizată.

ASRO a fost înființată în 1998 ca parte a programului de aderare a României la Uniunea Europeană și a devenit membru cu drepturi depline al organizațiilor de standardizare europene. Standardele joacă un rol important în infrastructura economică și socială europeană și, în multe cazuri, sunt instrumente utilizate de către Comisia Europeană ca o alternativă eficientă și flexibilă pentru stufoasele reglementări.

ASRO a devenit un membru important și influent al sistemului european de standardizare și, conform Tratatului de la Lisabona, datorită numărului populației se bucură de o pondere de vot semnificativă în procesul de standardizare europeană.

Cu toate acestea, în România, rolul său nu este suficient de bine cunoscut, iar impactul standardelor asupra vieții tuturor este slab înțeles. În acest an important pentru țara noastră, un organism de standardizare restructurat și cu noi strategii ambițioase va desfășura o campanie integrată de promovare adresată tuturor celor care  beneficiază de activitatea sa: cea de elaborare și adoptare de standarde.

 

ASRO este încântată și onorată că evenimentul aniversar de vineri, 12 octombrie 2018 se va bucura de participarea a doi distinși oaspeți de la nivel internațional: Elena Santiago, Directorul General al organizațiilor europene de standardizare, CEN și CENELEC, și Sergio Mujica, Secretarul General al ISO – Organizația Internațională pentru Standardizare.

Vor fi prezenți și alți reprezentanți ai organismelor de standardizare din țările vecine, consolidând astfel poziția influentă a României în Europa de Sud-Est, iar acestora li se vor alătura peste 120 de invitați din partea comunității naționale a părților interesate, care include personalități din industrie, mediul universitar și cercetare, autorități, consumatori și organizații ale societății civile.

Evenimentele începute în această toamnă vor culmina anul viitor, când România va deține Președinția Uniunii Europene, iar ASRO va găzdui Adunarea Generală a organizațiilor europene de standardizare CEN și CENELEC, un eveniment de trei zile care va reuni la București aproape 300 de reprezentanți de rang înalt din comunitatea de standardizare europeană.

Evenimentul aniversar ASRO va avea loc astăzi, iar organizarea sa a fost suținută de către partenerii și membrii ASRO: SRAC, OMV PETROM, JTI, AOCAR, GS1, ROMGAZ, LUKOIL, ARA, AIFR, ARTS, DELGAZ, GROUPE RENAULT, MB TELECOM, TOPOEXIM, AICPS, VELUX, ICME ECAB, VESTA INVESTMENT, ELECTROMAGNETICA, EFECTIVE FLUX, ARCTIC, MINISTERUL CERCETĂRII ȘI INOVĂRII, TRANSGAZ.

Despre ASRO

ASRO – organismul național de standardizare – este o asociaţie, persoană juridică română de drept privat, de interes public, care funcționează în baza Legii 163/2015 privind standardizarea națională și pune la dispoziția pieței și industriei standardele necesare desfășurării activității.

ASRO reprezintă România în procesul de standardizare europeană și internaţională și coordonează activitatea naţională de standardizare astfel încât sistemul de standardizare să contribuie la realizarea obiectivelor strategice ale economiei naţionale, în special în domeniul politicii industriale, al serviciilor, al inovaţiei și al dezvoltării tehnologice.

ASRO este membru al organizațiilor de standardizare internaționale (ISO, IEC) și europene (CEN, CENELEC și ETSI).

Pentru mai multe informații vizitați site-ul nostru : www.asro.ro

Comunicare și Relații Publice ASRO

Adina Hațegan:  adina.hategan@asro.ro, tel: 0374 999 191