Un nou standard internațional pentru determinarea ingredientelor formulelor de lapte praf pentru bebeluși

Formulele de lapte praf pentru bebeluși sunt probabil unele dintre cele mai reglementate produse alimentare din lume, așa că verificarea compoziției exacte este foarte riguroasă. ISO elaborează o serie de standarde pentru verificareaa mai multor ingrediente, pentru a demonstra că produsul este sigur pentru consum și conține ceea ce este scris pe ambalaj. Cel mai recent standard, ISO 21422 | IDF 242 pentru determinarea conținutul de clor, tocmai a fost publicat.

 

 

Pentru că sunt destinate uneia dintre cele mai vulnerabile grupuri de populație, formulele de lapte praf pentru bebeluși trebuie să respecte reglementări dure înainte de a ajunge pe rafturile supermarketurilor. Etichetarea nutrițională este puternic reglementată, adesea necesitând conformitatea cu Codex Alimentarius sau Codul Alimentar, referința internațională pentru suplimentele alimentare.

Codex Alimentarius reprezintă o serie de standarde și îndrumări recunoscute pe plan internațional și menționate în multe legi naționale, care oferă autorităților guvernamentale baza necesară pentru a garanta alimente sigure pentru consumatori. Acestea sunt elaborate de Comisia Codului Alimentar (CAC), un joint-venture între Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

ISO, în cooperare cu diferite organizații industriale internaționale, elaborează o serie de standarde internaționale privind metodele validate de analiză pentru formulele de lapte praf, concepute pentru a verifica compoziția și pentru a demonstra conformitatea cu standardele Codex.

În plus, majoritatea acestor standarde au fost adoptate de Codex Alimentarius ca și metode de referințe și soluționare a litigiilor. Un astfel de standard recent publicat este ISO 21422 | IDF 242 Lapte, produse lactate, formule de lapte praf pentru bebeluși și produse nutriționale pentru adulți – Determinarea clorurilor – Metoda prin titrare potențiometrică, care specifică o metodă de determinare a clorului în formulele de lapte praf, lapte și produse lactate.

Publicat în comun de către ISO și Federația Internațională a Producătorilor de Lapte (IDF), ISO 21422 | IDF 242 este rezultatul unei strânse colaborări între ISO, IDF și organizația independentă de elaborare a standardelor AOAC INTERNATIONAL.

Alte standarde din serie, în curs de elaborare, includ:

  • ISO 21424 | IDF 243, Milk, milk products, infant formula and adult nutritionals – Determination of minerals and trace elements – Inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS) method;
  • ISO 15151 | IDF 229, Milk, milk products, infant formula and adult nutritionals – Determination of minerals and trace elements – Inductively coupled plasma atomic emission spectrometry (ICP-AES) method.

ISO 21422 | IDF 242 a fost elaborat de către comitetul tehnic ISO / TC 34, Produsele alimentare, Subcomitetul SC 5, Lapte și produse lactate și este publicat în comun de către ISO și IDF și separat de AOAC INTERNATIONAL.

Sursa: ISO

Acest standard internațional se poate achiziționa de la Serviciu Vânzări ASRO: email: vanzari@asro.ro