A fost publicat programul de lucru CEN-CENELEC pentru anul 2024

Anul 2024 se anunță a fi un an al schimbărilor și al progresului. În acest context, programul de lucru CEN și CENELEC pentru anul 2024 marchează un moment important pentru standardizarea europeană, promițând să aducă soluții de încredere și bazate pe piață pentru provocările actuale și viitoare.

Alegerile europene de anul acesta reprezintă o oportunitate pentru Uniunea Europeană de a-și reînnoi instituțiile și de a stabili priorități politice pentru următorii ani.

În acest context, standardizarea joacă un rol strategic în sprijinirea priorităților UE, cum ar fi tranziția verde și digitală și căutarea autonomiei strategice. Standardele europene sunt esențiale pentru a oferi soluții de încredere și orientate către piață, contribuind la o economie competitivă, inovatoare și incluzivă.

O noutate a programului de lucru pentru anul 2024 este formatul său complet digital, care oferă o navigare facilă și o mai bună accesibilitate. Documentul oferă o viziune de ansamblu asupra dezvoltărilor principale în standardizare și zonele strategice prioritare pentru CEN și CENELEC, acoperind 14 sectoare de afaceri. Pentru fiecare sector, sunt prezentate corpuri tehnice implicate, numărul de standarde publicate și o privire detaliată asupra domeniilor așteptate pentru lucrări de standardizare.

Programul pune accent pe trei teme considerate esențiale: Accesibilitate, Sustenabilitate și Societate Inteligentă. Acestea sunt importante pentru a răspunde provocărilor de azi și de mâine, subliniind angajamentul CEN și CENELEC către o abordare proactivă și orientată către viitor.

De asemenea, un alt element cheie este continuarea implementării Strategiei 2030 și a cooperării cu instituțiile europene, în lumina noii strategii europene de standardizare și a alegerilor europene.

Programul de Lucru CEN și CENELEC pentru anul 2024 promite progres, colaborare și creștere economică, având potențialul de a construi un sistem european de standardizare eficient, incluziv și orientat către viitor, în beneficiul economiei, industriei și cetățenilor Europei. Este un apel la unitate și colaborare între CEN, CENELEC, membrii și partenerii lor și instituțiile europene, pentru a consolida fundația unei Europe mai puternice și mai reziliente.