Un nou standard internațional privind avertizarea de integritate

Avertizarea de integritate (whistleblowing) are multe fațete diferite. Printre altele, poate fi un act de liberă exprimare, un instrument anticorupție sau un mecanism de soluționare a litigiilor interne.

Trăim într-o lume complexă. În fiecare zi, se iau decizii care ne pot afecta sănătatea, siguranța, drepturile economice și drepturile omului. Unele dintre aceste decizii sunt luate de persoane corupte sau incompetente.

Se întâmplă accidente tot mai des și corupția înflorește pe zi ce trece, deoarece angajații care au informații despre infracțiuni sau acțiuni negative din interiorul organizațiilor se tem să spună aceste lucruri.

În întreaga lume, avertizorii de integritate (whistleblowers) sunt eroi în ochii tuturor datorită faptului că au dezvăluit activitățile corupte și fraudele din interiorul organizațiilor și au prevenit potențialele greșeli care puteau duce la dezastre. Informațiile dezvăluite diferă de la furtul milioanelor de dolari din banii publici în Kenya, la acoperirea virusului SARS și a altor boli periculoase care au amenințat milioane de oameni în China, până la demascarea medicilor răuvoitori în Australia sau dezvăluirea pericolelor pentru mediu în SUA.

Cu toate acestea, foarte multe persoane care dezvăluie aceste lucruri se confruntă și cu repercursiuni grave ale acțiunilor lor. Acestea își pierd locul de muncă sau sunt exilate, sunt acuzate de infracțiuni pentru încălcarea legilor sau a contractelor de muncă sau se confruntă cu pericole fizice.

Din aceste motive, ISO/TC 309, Guvernanța organizațiilor, pregătește un nou standard internațional privind sistemele de management al avertizărilor de integritate. Acest standard va oferi organizațiilor îndrumări pentru implementarea, gestionarea, evaluarea, menținerea și îmbunătățirea unui sistem de management robust și eficient de avertizare de integritate în cadrul lor. Acest standard internațional va ghida organizațiile în gestionarea modului în care se identifică și se raportează preocupările legate de abateri, modul în care sunt evaluate și abordate și, eventual, cum sunt închise aceste cazuri.

Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC) a lucrat de ceva timp la avertizarea de integritate, pentru a se asigura că angajații sunt protejați de toate formele de represalii atunci când decid să dezvăluie informații împotriva organizației pentru care lucrează.

ETUC va continua cu pregătirea standardului, crezând cu tărie că sindicatele naționale ar trebui să colaboreze cu organismele naționale de standardizare din țara lor și să participe în comitetele tehnice pentru a se asigura că viziunea lor se reflectă în poziția țării în procesul de elaborare a standardului ISO.