Un nou comitet tehnic european pentru echipamente de pescuit

Proiectarea unor echipamente de pescuit cu  o durată de viață cât mai lungă și fabricate din materiale care pot fi reciclate ulterior sunt printre principalele provocări ale viitorului pentru producătorii  din industrie.

Recent, la nivel european, a fost înființat comitetul tehnic CEN/TC 466Pescuit durabil, acvacultură și echipamente de pescuit care va avea prima ședință de lucru pe data de 20 noiembrie 2020.

Noul comitet tehnic va elabora standarde pentru sustenabilitatea, circularitatea și gestionarea ciclului de viață al echipamentelor pentru pescuit și al produselor din pește.

Comisia Europeană, prin DG MARE (Direcția Generală pentru Pescuit și Afaceri Maritime), dorește să trimită către CEN o solicitare de standardizare în domeniul uneltelor de pescuit pentru a veni în sprijinul Directivei UE 2019/904 privind reducerea impactului produselor de plastic asupra mediului.

Standardele pentru proiectarea circulară a uneltelor de pescuit ar trebui să ofere condiții de concurență echitabilă acestei industrii, pentru a putea dezvolta echipamente de pescuit ecologice care pot fi reutilizate sau reciclate cu ușurință la sfârșitul ciclului de viață a acestora.

Standardele au un rol activ în tranziția către o economie ecologică. Din acest motiv, noul comitet tehnic va sprijini obiectivele strategiei UE  „De la fermă la consumator”, prin elaborarea unor standarde care vor asigura producția și comercializarea sustenabilă a produselor piscicole.

Dacă sunteți interesați să participați în cadrul acestui comitet tehnic, vă rugăm să o contactați pe dna Cristina Popa – Șef Serviciu Comitete tehnice/Sectoare de standardizare ASRO – cristina.popa@asro.ro.