Un limbaj comun pentru criptomonede

Bitcoin nu mai reprezintă o necunoscută pentru mulți dintre noi. Criptomoneda lansată acum mai bine de 10 ani de către Satoshi Nakamoto este cea mai populară monedă virtuală, dar și prima care a intrat în atenția opiniei publice. Totuși, pe lângă bitcoin, pe piață mai există peste 2000 de monede virtuale, iar pe zi ce trece continuă să apară și altele.

Odată cu creșterea popularității criptomonedelor, a devenit necesară nevoia unui limbaj comun care să faciliteze utilizarea acestora în deplină siguranță. În acest sens, Organizația Internațională de Standardizare – ISO a elaborat standardul ISO 26145 care are două părți:

  • ISO 24165-1, Digital token identifier (DTI) – Registration, assignment and structure – Part 1: Method for registration and assignment;
  • ISO 24165-2, Digital token identifier (DTI) – Registration, assignment and structure – Part 2: Data elements for registration.

ISO 24165-1 definește generarea și atribuirea unui identificator aleatoriu, unic, cu lungime fixă ​​pentru monedele digitale ca răspuns la o solicitare de  înregistrare care respectă regulile de aplicare specificate.

ISO 24165-2 definește elementele de date incluse în registrul de înregistrare și utilizate pentru a stabili relația 1:1 între un token digital și identificatorul acestuia, atribuit conform metodei din ISO 24165-1.

Dominique Tanner, președintele grupului de experți care a elaborat ISO 24165, e de părere că fără un standard care să identifice în mod unic criptomonedele, piața acestora a ajuns să aibă multe abrevieri redundante. De exemplu, Bitcoin a fost identificat în mod tradițional cu abrevierea BTC, dar în ultima vreme, a început să fie folosită și abrevierea XBT.

Utilizatorii au nevoie de un identificator aleatoriu, unic, disponibil public și cu lungime fixă ​​pentru monedele digitale, iar standardul ISO 24165 este soluția.

Standardul va fi implementat de Etrading Software, autoritatea de înregistrare a ISO 24165, care va emite identificatori de monede digitale și le va menține într-un registru central accesibil public pe site-ul companiei.

Pentru mai multe informații sau pentru a achiziționa cele două părți ale standardului  ISO 24165 (în limba engleză) vă rugăm să contactați biroul de vânzări ASRO (vanzari@asro.ro).