Turism de aventură la standarde înalte

Se spune că aventura este o stare de suflet și de spirit. Este sentimentul de libertate și capacitatea de a folosi spațiul din jur ca pe un imens loc de joacă. Aventura înseamnă prieteni, provocări și o vară de neuitat.

În anul 2018, la propunerea organismului de standardizare din Portugalia, ISO a publicat standardul ISO 20611, Turism de aventură. Bune practici pentru sustenabilitate. Cerințe și recomandări.

Standardul ISO 20611 abordează atât provocările acestui sector în privința protejării mediului înconjurător, prin minimizarea efectelor negative potențiale, cât și implicarea comunităților locale în acest tip de economie, prin oferirea unor locuri de muncă mai bine plătite.

Turismul de aventură poate însemna simple drumeții sau plimbări cu ATV-ul sau poate ajunge la turism extrem, precum alpinismul, aventurile off-road, săriturile cu parapanta, tiroliana, bunjee jumping-ul și multe altele.

ISO 20611 demonstrează, de asemenea, modul în care comunicarea dintre gazdă, practicanții acestui tip de turism și comunitățile locale poate fi utilizată pentru a sensibiliza practicile durabile, precum reciclarea, dar și pentru a informa comunitatea locală cu privire la motivul pentru care turismul de aventură este benefic. Spre exemplu, operatorii ar putea dori să educe diverse abilități ale comunității locale în scopul de a îmbunătăți industria turismului, abilități care, la rândul lor, consolidează relațiile.

Explorarea lumii este un privilegiu și trebuie să fie sustenabilă, astfel încât să nu distrugem tocmai lucrurile care o fac atât de atrăgătoare și plină de satisfacții.

Acest standard poate fi achiziționat de la ASRO, Serviciul Vânzări, e-mail: vanzari@asro.ro.