Sunt datele dumneavoastră păstrate în siguranță?

500 de milioane de tweet-uri, 294 de miliarde de e-mailuri, 65 de miliarde de mesaje trimise prin WhatsApp, 5 miliarde de căutări și 95 de milioane de fotografii postate pe Instagram. Așa arată, din punctul de vedere al tehnologiei informațiilor, o zi obișnuită.

De fiecare dată când rezervăm un bilet de avion sau facem o tranzacție financiară online sunt generate date. În plus, serviciile inteligente pentru case, firme sau instituții guvernamentale necesită partajarea în masă a datelor personale între persoanele fizice și firmele private sau instituțiile statului.

Cantitatea de date pe care o creăm va continua să crească. Studiile estimează că, până în anul 2021, 75% dintre aplicațiile pentru companii vor utiliza inteligența artificială (AI). Pe măsură ce aceste tehnologii evoluează, trebuie asigurată confidențialitatea și securitatea datelor noastre personale.

Apar, însă, și multe întrebări. Câte date personale există deja online, unde sunt păstrate acestea, cine le poate accesa, cine le folosește și în ce scop? Sunt datele noastre anonimizate, cu alte cuvinte, putem fi identificați prin aceste date sau prin diferitele seturi de date care există deja? Nu în ultimul rând, ce s-ar întâmpla dacă datele sunt utilizate într-un mod care ar avea consecințe negative asupra noastră?

O modalitate de a ne proteja datele este prin standardizare. Organizațiile internaționale de standardizare (IEC și ISO) elaborează standarde pentru tehnologia informației prin intermediul comitetului tehnic comun (ISO/IEC JTC 1). Acesta acoperă diverse aspecte ale datelor, inclusiv cele despre confidențialitate, securitate și stocare.

Ian Oppermann, președintele acestui comitet tehnic este de părere că elaborarea pe viitor a unor standarde în domeniu va crea un cadru pentru definirea și păstrarea în siguranță a datelor personale.

Chiar dacă avem legi cu privire la modul în care datele personale pot fi colectate, folosite și stocate de către companii, va trebui dezvoltat un cadru pentru un drept non-digital de remediere a situațiilor în care persoane rău intenționate și care nu respectă regulile folosesc fără drept datele noastre.

Lumea se schimbă rapid, iar digitalizarea continuă să schimbe modul în care trăim și lucrăm, astfel că vom fi nevoiți să ne adaptăm mult mai rapid la noile tendințe. Acest lucru este valabil și pentru procesul de standardizare.

Elaborarea standardelor este un proces bazat pe consens și pe încredere. Cu toate acestea, ar putea exista părți care vor trebui adaptate mult mai rapid, pentru a ține pasul cu noile riscuri și situații neprevăzute ce apar ca urmare a evoluției tehnologiilor și pentru ca organismele de standardizare să rămână relevante.