Standardele sunt acum mai necesare ca oricând!

Astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Standardizării!

Este o zi specială, pe care obișnuiam să o sărbătorim ca eveniment anual,  ce aducea împreună întreaga comunitate care își dedică eforturile dezvoltării activității de standardizare.

Situația grea și plină de provocări, pe care o traversăm, ne-a pus în fața unui adevăr:

Standardele sunt acum mai necesare ca oricând!

Criza provocată de pandemia de coronavirus supune economia mondială, și pe cea națională, unor presiuni fără precedent. În ciuda măsurilor luate pentru a limita răspândirea virusului pandemia continuă să aibă un impact puternic asupra vieții noastre de zi cu zi.

Au fost luate numeroase decizii și măsuri, au fost depuse eforturi, în fiecare sector  al vieții economice și sociale, cu rezultate mai mult sau mai puțin satisfăcătoare. Acestea trebuiesc să crească in intensitate, în continuare, pentru a sprijini economia, IMM-urile, consumatorii, sectorul medical, într-un cuvânt, pe noi toți. Trebuie să găsim și să aplicăm cele mai bune practici, în viața de zi cu zi, acasă, la locul de muncă, inclusiv in ASRO.

ASRO a acționat, încă de la începutul pandemiei, alături de organizațiile europene și internaționale de standardizare și a pus la dispoziția societății românești un grup de standarde pentru dispozitive medicale, măști și echipamente de protecție, în mod gratuit. Acest efort al ASRO are scopul de a oferi, atât producătorilor de dispozitive medicale, cât și celor care și-au transformat liniile de producție pentru a confecționa echipamentele necesare de protecție, soluțiile necesare producției, asigurării conformității și calității produselor.

Spre exemplu, standardele pentru măștile medicale sau cele pentru măștile de  protecție personală pun la dispoziție producătorilor îndrumările necesare privind confecționarea acestora și completează procedurile de igienă atât de esențiale pentru combaterea pandemiei COVID-19.

Deși, de mai bine de jumătate de an, păstrăm distanțarea socială și, majoritatea dintre noi,  lucrăm în regim de telemuncă, am rămas permanent conectați, aproape unii de ceilalți în online,  alături de autorități, mediu de afaceri și consumatori, oferind informațiile referitoare la standardele pentru realizarea dispozitivelor medicale, a standardelor de management pentru continuitatea afacerii și pentru sănătatea și securitatea în muncă, pentru a face față pandemiei.

Am oferit gratuit, de asemenea, pachete de standarde pentru ventilatoare pulmonare, echipamente de protecție, viziere, mănuși, biocide și antiseptice, astfel încât întreaga societate să beneficieze de pe urma acestora.

Am simțit, mai mult ca niciodată, faptul că micile companii au descoperit, cu această ocazie, și în acest context, standardele și rolul lor.

Ne-am bucurat și ne bucurăm să oferim suport și să îndrumăm în utilizarea standardelor.

Am văzut cum, împreună, reușim să depășim situații critice sprijinindu-ne reciproc.

ASRO rămâne în continuare activ și implicat, la nivel național și, alături de societate, dezvoltă în permanență soluții pentru nevoile acesteia.

La mulți ani, ASRO!

La mulți ani, experților de standardizare din România și din întreaga lume!

Gheorghe ȚUCU,                                                                     Iuliana CHILEA, 

Președinte                                                                              Director General