Standard pentru biobănci

Biobanca (Biobank) este un depozit de materiale biologice care colectează, procesează, stochează și distribuie biospecimene pentru a susține o investigație științifică. Biobancarea joacă un rol important inclusiv în lupta pentru combaterea virusului SARS-CoV-2, fiind folosită de institutele de sănătate publică de pe întreg globul în cercetare.

La finalul lunii noiembrie, ASRO va publica standardul SR EN ISO 20387:2020Biotehnologie – Biobanking – Cerințe generale pentru biobanking.

Standardul stabilește cerințele generale pentru funcționarea în parametri normali a unei biobănci și indică cerințele de control a calității pentru a se putea colecta materiale biologice adecvate.

SR EN ISO 20387 se adresează tuturor organizațiilor care operează materiale biologice și dețin o biobancă pentru material biologic multicelular care este folosit pentru cercetare și dezvoltare.

Standardul nu se aplică materialelor biologice destinate producției de alimente sau furaje și nici  laboratoarelor care efectuează analize pentru producția acestora.

Dacă sunteți interesați de adoptarea acestui document în limba română, vă rugăm să contactați ASRO la adresa de e-mail: standardizare@asro.ro pentru mai multe detalii.