Seria SR EN 13795 în limba română

Una dintre prioritățile majore ale sistemelor medicale din întreaga lume este aceea de a preveni transmiterea agenților infecțioși în timpul intervențiilor chirurgicale de la corpul medical la pacienți și invers.

Știm cu toții că o plagă deschisă expune pacientul riscului de îmbolnăvire prin contaminarea cu agenți patogeni fie prin atingerea directă de către personalul medical, fie prin contactul cu suprafețe contaminate. Și că același principiu se aplică și personalului medical care riscă să se îmbolnăvească prin contactul direct sau penetrarea accidentală a echipamentelor de protecție cu sângele și fluidele corporale ale pacienților.

Tocmai de aceea au fost create câmpurile și halatele chirurgicale, dar și costumele filtru. Aceste dispozitive medicale au rolul de a diminua răspândirea agenților infecțioși la și de la plăgile operatorii ale pacienților și contribuie la prevenirea infecțiilor postoperatorii ale plăgii.

Pentru ca aceste dispozitive să îndeplinească cerințele de performanță ale protecției pentru pacienți, personalul medical și echipamentele medicale, comunitatea de standardizare de la nivel european a acționat împreună cu părțile interesate din domeniul medical și cu producătorii de dispozitive medicale pentru reactualizarea unor standarde privind cerințele și metodele de încercare a îmbrăcămintei și câmpurilor chirurgicale.

Așa au apărut noile ediții ale standardelor SR EN 13795-1:2019, Îmbrăcăminte și câmpuri chirurgicale. Cerințe și metode de încercare. Partea 1: Câmpuri și halate chirurgicale și SR EN 13795-2:2019, Îmbrăcăminte și câmpuri chirurgicale. Cerințe și metode de încercare. Partea 2: Costume filtru, care au fost adoptate și la nivel național și pe care le regăsiți acum în magazinul nostru online în limba română.

Cele două standarde oferă informații asupra:

  • caracteristicilor halatelor, câmpurilor chirurgicale și costumelor filtru, folosite ca dispozitive medicale pentru pacienți, personalul medical și echipamentele utilizate;
  • metodelor de încercare ce permit evaluarea caracteristicilor acestor dispozitive;
  • asigurării aceluiași nivel de siguranță pentru halatele, câmpurile chirurgicale și costumele filtru  de unică utilizare sau reutilizabile, pe întreaga lor perioadă de viață.

SR EN 13795-1 și SR EN 13795-2 au rolul de a facilita comunicarea dintre producători și terțe părți în ceea ce privește materialul, caracteristicile produsului și cerințele de performanță ale acestuia și deci, să ajute producătorii și utilizatorii în timpul proiectării, procesării, evaluării și selectării produselor.

Nu în ultimul rând, amintim că cele două standarde pentru îmbrăcăminte și câmpuri chirurgicale tratează cerințele esențiale deprinse din Directiva 93/42/CEEE privind dispozitivele medicale aplicabile în cazul câmpurilor, halatelor chirurgicale și a costumelor filtru.

Pentru achiziționarea standardelor accesați magazinul online sau luați legătura cu Departamentul Vânzări (vanzari@asro.ro).