Primul standard internațional pentru managementul bioriscului

Manipularea materialelor biologice în laboratoare este esențială pentru cercetările în domeniul farmaceutic sau pentru diagnosticarea unor boli, dar pe lângă avantaje, aceasta vine și cu anumite pericole.

O gestionare eficientă a riscurilor care pot apărea prin manipularea materialelor periculoase, înseamnă o șansă redusă de accidente, un impact mai mic asupra mediului și o utilizare mai eficientă a resurselor.

Organizația Internațională de Standardizare (ISO) a publicat recent standardul ISO 35001, primul standard internațional de management al riscurilor biologice pentru laboratoare și alte organizații conexe.

Standardul definește cerințe și îndrumări pentru laboratoarele sau organizațiile care lucrează cu agenți biologici pentru a putea controla și pentru a reduce riscurile asociate cu utilizarea acestora.

Cu toate că la nivel național și regional există deja o serie de standarde care ajută organizațiile să își gestioneze riscurile și să îndeplinească cerințele de reglementare, ISO 35001 este primul standard care le armonizează pentru a oferi cele mai bune practici recunoscute la nivel internațional.

Standardul ISO 35001 oferă organizațiilor un plan despre modul de organizare, gestionare sistematică și structurare a programelor de risc biologic. Acest lucru este din ce în ce mai important pentru a proteja infrastructura globală de sănătate publică.

Standardul a fost elaborat de comitetul tehnic  ISO/TC 212, Teste clinice de laborator și sisteme de testare in vitro.

ISO 35001 poate fi achiziționat de la ASRO prin biroul de vânzări. (vanzari@asro.ro)