Sectorul turistic spaniol se redresează cu ajutorul standardelor după criza COVID-19

Organismul național de standardizare din Spania, UNE, a elaborat o serie de specificații naționale pentru a revigora unul dintre cele mai importante sectoare ale sale: turismul.

În colaborare cu Institutul Spaniol pentru Calitatea în Turism (ICTE), UNE a publicat recent o serie de specificații naționale care oferă orientări și recomandări referitoare la COVID-19.

Puse la dispoziție în mod gratuit, aici, companiile turistice de toate dimensiunile vor beneficia de orientări clare privind asigurarea sănătății si siguranței angajaților și clienților săi.

UNE 0066, cuprinde directive și măsuri de securitate care vor veni în sprijinul celor care lucrează în turism. Aceasta se aplică unei game de sectoare și operatori, precum: agențiile de turism și birourile turistice, restaurantele, hotelurile și pensiunile, transportul public, cramele, muzele etc.

De asemenea, proiectul a primit sprijin din partea Secretariatului Spaniol pentru Turism și a fost elaborat în timp record. ICTE a preluat sarcina de elaborare a documentului și de obținere a consensului  din partea sectoarelor relevante pentru a oferi un protocol clar și armonizat care să fie aplicat în întreaga țară.

Ministerul Sănătății din Spania a sprijinit aceste specificații, evidențiind eficacitatea parteneriatului public-privat care stă la baza inițiativei. Specificațiile vin în completarea standardelor UNE în domeniul turismului, precum și a măsurilor de sănătate publică care se aplică atât locuitorilor Spaniei, cât și vizitatorilor, inclusiv distanțarea socială, comportamentul preventiv și purtarea măștilor de protecție.

Mai mult, noile specificații merg mult mai departe, acoperind domenii precum curățenia și dezinfectarea, controlul accesului, echipamentele de protecție pentru personal, sistemele de plată, rezervarea „fără risc” (online) și elaborarea unor planuri de urgență.

Prin această inițiativă, UNE a oferit un set unificat de orientări care trebuie aplicate în întreaga țară și subliniază rolul important al standardelor în asigurarea clarității și în recăpătarea încrederii.

Specificațiile UNE au potențialul de a fi utilizate ca bază solidă pentru ISO/TC 228 – Turism și servicii conexe, pentru a dezvolta în continuare consensul la nivel internațional.

Astfel, Spania speră că va reuși să se redreseze din punct de vedere economic și se va bucura de o vacanță binemeritată, fără a neglija sănătatea publică.

SPANIA este pregătită pentru turiști!!