CWA gratuit cu privire la măștile de protecție personală

Comitetul European de Standardizare (CEN) a publicat un CWA gratuit cu privire la măștile de protecție personală.

CWA este un document elaborat în cadrul unui Workshop CEN sau CENELEC

Ca urmare a evoluției pandemiei de coronavirus în Europa, Comitetul European de Standardizare (CEN), la solicitarea Comisiei Europene, a elaborat un acord de lucru (CWA) cu privire la măștile de protecție personală, care este disponibil pentru descărcare în mod gratuit.

Noul acord, CWA 17553:2020Community face coverings – Guide to minimum requirements, methods of testing and use oferă cerințele minime pentru proiectarea, producția și evaluarea performanțelor măștilor pentru protecție personală destinate publicului larg, de unică folosință sau reutilizabile.

Acordul este disponibil în mod gratuit și poate fi descărcat aici.

În majoritatea țărilor europene, reglementarea măștilor de protecție personală nu este cuprinsă în Regulamentul UE privind echipamentele individuale de protecție și nici în reglementările privind dispozitivele medicale. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană a identificat nevoia urgentă de armonizare a legislației privind nivelul de siguranță pentru fabricarea acestora.

CEN a răspuns rapid solicitării și a elaborat acest acord sub conducerea organismului francez de standardizare (AFNOR). Acordul a fost publicat pe data de 17 iunie și este rezultatul unui efort colectiv al unui grup de lucru care a elaborat într-un termen scurt un document comun și disponibil părților interesate în mod gratuit.

Această decizie reflectă angajamentul și determinarea atât a CEN, cât și a membrilor săi naționali în lupta comună pentru combaterea pandemiei și vine în completarea hotărârii de a pune la dispoziție părților interesate, în mod gratuit, un pachet de 11 standarde europene pentru dispozitive medicale și pentru echipamente de protecție personală utilizate în contextul pandemiei COVID-19.

Documentul a fost adoptat la nivel național de către ASRO, iar varianta în limba română poate fi achiziționată din magazinul online.