Lucrând în siguranță în timpul unei pandemii

Pandemia de COVID-19 a dat lumea peste cap, iar angajatorii se confruntă cu provocări nemaiîntâlnite   până acum.

Experții Organizației Internaționale de Standardizare (ISO) au elaborat în timp record o specificație disponibilă publicului (PAS) care conține îndrumări generice privind protejarea angajaților și funcționarea eficientă a unei organizații pe durata pandemiei de COVID-19.

ISO/PAS 45005Managementul securității și sănătății ocupaționale – Linii directoare generale pentru munca în condiții de siguranță în timpul pandemiei de COVID-19  a fost elaborat în 3 luni ca răspuns la situația dificilă prin care trecem.

ISO/PAS 45005 reunește cele mai bune practici internaționale cu privire managementul sănătății și siguranței angajaților, dar și a părților interesate în timpul pandemiei de COVID-19 și este destinat să vină în completarea reglementărilor naționale existente.

La elaborarea specificației ISO/PAS 45005 au lucrat experți din 26 de țări, Aceasta a fost aprobată prin vot de toate cele 80 de țări membre ale comitetul tehnic ISO/TC 283 – Managementul securității și sănătății în muncă. Acest format, specificație disponibilă publicului, permite documentului să fie actualizat în forma sa actuală sau să fie transformat într-un standard, în funcție de evoluția viitoare a pandemiei.

Specificația oferă recomandări practice cu privire la managementul tuturor riscurilor care pot apărea pe parcursul pandemiei de COVID-19 și se aplică oricărei organizații indiferent de locația sau dimensiunea acesteia.

ISO/PAS 45005 nu a fost încă adoptat la nivel național, dar poate fi achiziționat de la Departamentul Vânzări – Standarde străine: e-mail vanzari@asro.ro.