CEN și CENELEC sărbătoresc 30 de ani de la crearea Pieței Unice Europene

CEN și CENELEC, împreună cu instituțiile europene, sărbătoresc 30 de ani de la semnarea Acordului de la Bruxelles din anul 1993, care a reprezentat un pas important în crearea Pieței Unice Europene și în promovarea încrederii în produsele și serviciile comercializate în UE.

Importanța standardelor europene

În ultimii 30 de ani, cele două organizații europene de standardizare, CEN și CENELEC, au colaborat îndeaproape cu Comisia Europeană, statele membre și cu alte organizații pentru a elabora standarde europene într-o gamă largă de domenii, de la tehnologia informației și a comunicațiilor la construcții, energie și transport. Aceste standarde au făcut posibilă cooperarea între diferite sectoare și au eliminat barierele comerciale din interiorul UE, ceea ce a condus la creșterea economiei europene și la crearea de noi locuri de muncă.

Standardele europene au un impact pozitiv și asupra mediului, a sănătății și a siguranței consumatorilor. Ele contribuie la creșterea eficienței energetice, la asigurarea siguranței produselor și a serviciilor și la reducerea emisiilor de carbon. În plus, standardele europene asigură consumatorii că produsele comercializate în UE sunt sigure și conforme cu normele și reglementările relevante.

24.000 de standarde contribuie la creșterea Pieței Unice

Prin intermediul unui portofoliu de aproximativ 24.000 de standarde în toate sectoarele, cele două organizații au furnizat instrumente vitale care susțin creșterea Pieței Unice.

Acum, acest angajament este întărit prin parteneriatul reînnoit stabilit prin noua Strategie Europeană de Standardizare. Printr-o abordare strategică, care include înființarea unui Forum la Nivel Înalt destinat Standardizării Europene (High-Level Forum on European standardisation), Comisia Europeană și-a arătat încrederea în rolul standardelor europene în proiectarea viitorului Pieței Unice.

Prin valorificarea unei rețele extinse de membri naționali, experți, parteneri industriali și alte părți interesate, CEN și CENELEC sunt gata să lucreze pentru a elabora soluții de standardizare în acele domenii identificate ca fiind cheie pentru reziliența Europei: Tehnologiile Curate, Inteligența Artificială, Hidrogenul sau Materiile Prime Critice.

CEN și CENELEC în prezent și viitor

În prezent, CEN și CENELEC continuă să elaboreze standarde europene noi și revizuite, pentru a putea răspunde la noile provocări și oportunități într-o lume în continuă schimbare. De asemenea, CEN și CENELEC colaborează cu organizații similare din alte părți ale lumii pentru a elabora standarde internaționale și pentru a promova cooperarea internațională în domeniul standardizării.

Aniversarea a 30 de ani de la crearea Pieței Unice Europene este o ocazie nu doar de a celebra succesele trecute, ci și de a privi către viitor. Pentru a aborda cu succes provocările actuale și pentru a asigura competitivitatea pe termen lung, Europa are nevoie de o Piață Unică puternică, rezilientă și actualizată. CEN și CENELEC sunt hotărâte să continue să joace un rol crucial în construirea acestei piețe unice europene.

„Aniversarea a 30 de ani de Piață Unică este o bună ocazie să facem bilanțul succeselor noastre comune de până acum și să reflectăm asupra viitorului. CEN și CENELEC sunt gata să continue să lucreze împreună cu Comisia Europeană și cu toate părțile interesate relevante pentru a valorifica potențialul standardelor europene și pentru a asigura că Piața Unică va continua să ofere beneficiile sale tuturor cetățenilor europeni, pentru următorii treizeci de ani și dincolo de aceștia”, a declarat dna. Elena Santiago Cid, Directorul General CEN-CENELEC.