CEN-CENELEC face primul pas în standardizarea tehnologiei hyperloop

Hyperloop este o tehnologie revoluționară de transport care promite să transforme modul în care oamenii se deplasează. Conceptul a fost prezentat pentru prima dată de către Elon Musk în 2013 și a stârnit imediat interes din partea comunității tehnologice și de transport. Ideea de bază a sistemului este aceea de a crea tuneluri vidate prin care capsule cu pasageri sau marfă să poată fi transportate la viteze uimitoare, de până la 1200 km/h.

Sistemul funcționează prin reducerea rezistenței aerului din interiorul tunelului prin crearea unui vid parțial. Acest lucru permite capsulelor să se miște fără opreliști, reducând atât timpul de călătorie, cât și costurile asociate cu transportul.

Deși conceptul Hyperloop a fost prezentat acum zece ani, progresul în dezvoltarea acestei tehnologii a fost încetinit de probleme financiare, cât și de diverse aspecte tehnice.

Standardizarea domeniului este un aspect critic pentru dezvoltarea și implementarea acestei tehnologii la scară largă. Fără standarde clare, sistemul nu poate fi sigur, fiabil și interoperabil cu alte modele și sisteme de transport.

Standardizarea va include definirea specificațiilor tehnice pentru capsulele de transport, tunelurile vidate, sistemele de propulsie și alte componente esențiale. Acest lucru asigură compatibilitatea și interconectabilitatea dintre diferitele sisteme Hyperloop, permițându-le să funcționeze împreună pentru a oferi servicii de transport sigure și eficiente.

La nivel european, comitetul tehnic CEN-CLC/JTC 20, Hyperloop Systems are ca domeniu de activitate elaborarea standardelor pentru această tehnologie revoluționară. Viitoarele standarde vor aborda diverse aspecte, cum ar fi siguranța și securitatea, eficiența sistemelor și, nu în ultimul rând, conformitatea cu legislația și regulamentele europene.

Anul acesta a fost publicat primul standard elaborat în cadrul acestui comitet tehnic: CEN/CLC/TR 17912:2023, Hyperloop systems – Standards Inventory and Roadmap. Documentul se bazează pe recunoașterea faptului că mai multe standarde deja existente ar putea fi refolosite sau adaptate pentru a se potrivi nevoilor tehnologiilor Hyperloop. Prin urmare, oferă o hartă detaliată a documentelor legislative și  a standardelor relevante existente, cu scopul de a identifica care dintre acestea ar avea potențialul de a fi utilizate pentru tehnologia Hyperloop.

CEN/CLC/TR 17912 constituie un inventar care identifică:

  • standardele pe care CEN-CLC/JTC 20 le consideră pe deplin aplicabile;
  • standarde considerate utile pentru a fi aplicate în tehnologia  hyperloop după anumite adaptări (sau care servesc drept bază pentru noi standarde hyperloop specifice care urmează să fie elaborate);
  • standarde pe care CEN-CLC/JTC 20 le consideră că nu sunt direct aplicabile tehnologiei  hyperloop.

Prin urmare, standardul CEN/CLC/TR 17912:2023 reprezintă un instrument valoros atât pentru industria europeană a hyperloop-ului, cât și pentru autoritățile legislative și autoritățile de reglementare europene. Prin acest raport tehnic, CEN și CENELEC își demonstrează încă o dată angajamentul de a dezvolta soluții inovatoare pentru infrastructura de transport a Europei, confirmând în același timp statutul lor de referință europeană principală pentru standardizarea în sectorul transporturilor.