ASRO este partener în cadrul proiectului european HE-FARM

În data de 2 noiembrie 2022 a avut loc la Escuela Politécnica Superior din Alcalà de Henares ședința de deschidere a proiectului european HE-FARM – Healthy Environmental-Friendly and Resilient Farm to Fork, în cadrul căruia ASRO este partener.

Proiectul HE-FARM are o durată de 3 ani și este coordonat de către Universitatea din Alcalá. HE-FARM reunește 14 organizații partenere din 7 state membre ale UE și are un buget de 5 milioane euro alocați de către Uniunea Europeană prin intermediul programului Horizon Europe.

Proiectul își propune să elaboreze și să valideze o metodologie prin care se va evalua starea biosecurității în cadrul fermelor de animale, precum și implementarea tehnologiilor noi, prevenind intrarea și transmiterea diferiților agenți patogeni în ferme în toate fazele lanțului de producție.

Mai precis, HE-FARM va combina dezvoltarea și validarea tehnologiilor de diagnostic și analiză, cu detectarea rapidă a virusurilor în aer (PRRS în cazul porcinelor, gripa aviară în producția de păsări), cu cea a bacteriilor de pe suprafețe sau cu utilizarea tehnologiilor disruptive prietenoase cu mediul pentru eliminarea agenților patogeni, cum ar fi insecticidele cu toxicitate scăzută sau sistemele de decontaminare rapidă (bactericid și viricid).

Participanții au subliniat importanța obiectivelor proiectului pentru biosecuritatea fermelor de animale din Europa și s-au angajat în fața Consorțiului de parteneri să se axeze pe latura tangibilă a proiectului.