ASRO/CT 396 – Câini de asistență

ASRO/CT 396 a fost înființat ca un comitet tehnic ,,oglindă” față de comitetul tehnic european CEN/TC 452 – Assistance dogs.

Termenul „câini de asistență” se referă la orice câine care asistă persoanele cu tulburări senzoriale, fizice, de mobilitate sau alte deficiențe medicale, de sănătate mintală sau de dezvoltare, cum ar fi epilepsia, diabetul, autismul sau tulburarea de stres posttraumatic (PTSD).

Deoarece în majoritatea țărilor unele dintre acestea sunt în mod legal considerate ca fiind probleme medicale și nu dizabilități, termenul „utilizator” / „partener” acoperă mai bine toți potențialii utilizatori ai câinilor de asistență.

Un câine de asistență poate ajuta la îndeplinirea sarcinilor esențiale, astfel încât o persoană să fie mai puțin dependentă și să-și îmbunătățească calitatea vieții. Aceștia pot ajuta la construirea unui nivel de independență și încredere pentru utilizatori. În anumite țări, câinii de asistență sunt autorizați prin lege să însoțească utilizatorii acestora în orice loc sau în transportul public.

Obiectivul acestui comitet tehnic este acela de a participa la elaborarea standardelor europene privind câinii de asistență, standarde care vor include cel puțin:

  • Terminologie;
  • Gestionarea generală a câinilor, instruirea și evaluarea câinilor de asistență;
  • Evaluarea potrivirii cu utilizatorul;
  • Competențele și educarea personalului de formare în conformitate cu sistemele naționale și europene de calificare;
  • Îngrijirea și bunăstarea câinilor.

Până în prezent, membrii acestui comitet tehnic sunt reprezentanți ai universităților, organizațiilor neguvernamentale, microîntreprinderilor și instituțiilor publice.

Activitatea acestui comitet tehnic va avea succes numai dacă părțile interesate se angajează în mod activ.

Comunicarea eficientă cu aceste grupuri de părți interesate este una dintre provocările majore pentru standardizarea în domeniul câinilor de asistență, atât în ceea ce privește elaborarea acestor standarde, cât și comunicarea privind importanța implementării lor.

Dacă sunteți interesați de activitatea ASRO/CT 396 – Câini de asistență puteți solicita informații detaliate de la dna Mihaela Moescu (mihaela.moescu@asro.ro), expertul ASRO care coordonează acest comitet tehnic.

Vă așteptăm să dezvoltăm împreună acest domeniu!