Noile plăcuțe de înmatriculare verzi vor fi incluse în standardul SR 13078

Standardul român SR 13078 – Vehicule rutiere. Plăci de înmatriculare cu fond retroreflectorizant pentru autovehicule și remorci se află în anchetă publică în perioada 1.09 -15.10.2022.

În data de 28 aprilie, în Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul comun al ministrului mediului, apelor şi pădurilor, al ministrului afacerilor interne şi al viceprim-ministrului, ministrului transporturilor şi infrastructurii, prin care numerele de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde sunt acordate exclusiv autovehiculelor cu emisii zero de CO2 (mașini pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen).

Decizia vine și în contextul în care Parlamentul European s-a pronunţat anul acesta în favoarea interzicerii vânzărilor de maşini noi dotate cu motoare cu ardere internă începând din anul 2035.

În România sunt înmatriculate aproximativ 17.000 de automobile electrice, iar la finalul lunii iunie a fost eliberată prima plăcuță cu litere și cifre de culoare verde.

Astfel a apărut necesitatea revizuirii standardului român original SR 13078 care specifică formele, dimensiunile și simbolurile folosite la plăcile de înmatriculare cu fond retroreflectorizant destinat autovehiculelor şi remorcilor.

Standardul a fost elaborat inițial în anul 1992 și a fost revizuit de două ori, în 1996 și 2016. Această revizuire își propune să includă în cadrul standardului noile plăcuțe de înmatriculare de culoare verde.

Proiectul de standard poate fi solicitat de la ASRO pentru consultare. În anchetă publică, toate părțile interesate pot face observații care se vor transmite la ASRO, pe adresa de e-mail: ancheta.publica@asro.ro.