Pe scurt din #fabricadestandarde

Am primit vizita Președintelui EUREL

Ne-am bucurat de vizita la sediul ASRO a domnului Markus Jaeger – responsabil în cadrul VDE Germania de Politicile publice și relația cu autoritățile, dar și Președinte al EUREL Convention of National Associations of Electrical Engineers of Europe.

VDE, ca parte a DKE, reprezintă Germania în standardizarea din domeniul electrotehnic, membră a CENELEC și IEC.

Totodată, am fost încântați de înființarea noii Asociații a Inginerilor Energeticieni și Electricieni din România – AIEE alături de care ASRO poate să crească nivelul de reprezentare a țării noastre în structurile tehnice de elaborare a standardelor în aceste domenii, în mod special în contextul în care energia și tehnologiile emergente sunt pe agenda majorității politicilor în care țara noastră este angajată.


O nouă versiune a standardului pentru marcarea echipamentelor electrice şi electronice

ASRO a adoptat la nivel național noua versiune a standardului 𝐒𝐑 𝐄𝐍 𝟓𝟎𝟒𝟏𝟗 care stabileşte o marcare a echipamentelor electrice şi electronice conform articolului 11(2) al Directivei 2002/96/EC (DEEE).

Colectarea și reciclarea deșeurilor electrice și electronice (DEEE) sunt foarte importante din două perspective:

Pe de o parte, multe dintre aceste deșeuri conțin substanțe extrem de toxice și periculoase pentru mediu, iar pe de altă parte, DEEE-urile au o rată ridicată de reciclare, 80-90% din componentele lor putând fi reciclate și reutilizate.

Statistica spune că în anul 2021 am generat deșeuri cât greutatea Marelui Zid Chinezesc: 57,4 milioane de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Versiunea în limba română a standardului 𝐒𝐑 𝐄𝐍 𝟓𝟎𝟒𝟏𝟗 poate fi achiziționată din magazinul online ASRO:
https://bit.ly/3wKZe05


Primul standard pentru industria jocurilor de noroc

ASRO a adoptat la nivel național primul standard care are drept scop industria jocurilor de noroc – SR EN 17531.

Sectorul jocurilor de noroc este unul dintre marii contribuabili la bugetul de stat al României. Sumele colectate la bugetul de stat sunt estimate, pe ultimul an, la 600 de milioane de euro, iar gradul de colectare este de peste 99%.

În țara noastră, conform legislației, pot activa doar operatorii licențiați de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

Standardul a fost elaborat la solicitarea Comisiei Europene și are ca scop oferirea unui cadru autorităților de reglementare a jocurilor de noroc din statele membre în reglementarea jocurilor de noroc online.

SR EN 17531 oferă un instrument suplimentar de raportare în sprijinul supravegherii serviciilor de jocuri de noroc online de către autoritățile de reglementare a jocurilor de noroc din statele UE.

Standardul (în limba engleză) poate fi achiziționat din magazinul online ASRO:
https://bit.ly/3adP7Jg


Workshop – Standards for a Circular economy

ASRO organizează workshop-ul național – „Standards for a Circular Economy” – joi 22 septembrie 2022, la hotelul Marshal Garden.

Evenimentul face parte din cadrul proiectului SABE care are ca scop creșterea interacțiunii dintre standardizare și organizațiile de protecție a mediului și respectiv organizațiile societății civile.

Vom discuta despre politicilele de mediu din cadrul UE pentru o tranziție verde și o economie circulară și despre rolul standardelor în atingerea obiectivelor propuse.

Detalii – agenda și înregistrare:
https://bit.ly/3cPjTcL


ETSI IoT Week 2022

A fost publicat programul 𝐄𝐓𝐒𝐈 𝐈𝐨𝐓 𝐖𝐞𝐞𝐤 – “𝐏𝐮𝐫𝐬𝐮𝐢𝐧𝐠 𝐃𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥 𝐚𝐧𝐝 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧”, eveniment anual care va avea loc fizic în perioada 10 – 14 octombrie în orașul Sophia Antipolis din Franța.

Evenimentul din acest an va cuprinde două secțiuni:

10 Octombrie – 𝐓𝐮𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚𝐥 𝐨𝐧 𝐎𝐧𝐭𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐒𝐞𝐦𝐚𝐧𝐭𝐢𝐜 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 𝐟𝐨𝐫 𝐈𝐨𝐓 – eveniment destinat specialiștilor din domeniul IoT;

𝐈̂𝐧𝐫𝐞𝐠𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭𝐚̆: https://bit.ly/3Q9HbIx

➡️11-14 Octombrie – 𝐄𝐓𝐒𝐈 𝐈𝐨𝐓 𝐂𝐨𝐧𝐟𝐞𝐫𝐞𝐧𝐜𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟐 – Conferința va oferi o imagine de ansamblu asupra tendințelor majore europene și globale în domeniul serviciilor IoT, inovațiilor tehnologice, implementărilor și a standardizării.

𝐈̂𝐧𝐫𝐞𝐠𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭𝐚̆: https://bit.ly/3dgsJjz

Consultați pagina evenimentului pentru mai multe informații: https://bit.ly/3bEqZ38