A fost publicat un nou standard internațional pentru sistemele de avertizare timpurie în cazul producerii unor dezastre

Nu există nicio îndoială că trăim într-o lume plină de surprize. Creșterea populației, exploatarea resurselor și efectele schimbărilor climatice pun o presiune tot mai mare asupra ecosistemelor noastre. În consecință, inundațiile, incendiile, cutremurele și alte calamități naturale se vor înmulți, ceea ce va duce la pierderi tot mai mari de vieți omenești.

Organizația Internațională de Standardizare (ISO) a publicat recent un standard internațional destinat managementului sistemelor de avertizare timpurie a dezastrelor cu scopul de a veni în sprijinul autorităților pentru a putea gestiona eficient situațiile de criză.

ISO 22328-1Securitate și reziliență – Managementul situațiilor de urgență – Partea 1: Linii directoare generale pentru implementarea unui sistem comunitar de avertizare timpurie în caz de dezastru, prezintă procesele care îi pot ajuta pe cei din zonele expuse riscului să gestioneze un dezastru natural.

Acesta este primul dintr-o serie de standarde care va oferi îndrumări pentru tipuri specifice de calamități naturale, cum ar fi tsunami, cutremure și inundații.

Un sistem comunitar de avertizare timpurie bine gândit este esențial pentru fiecare localitate ajutând la reducerea impactului unor dezastre asupra proprietății, economiei și mediului și, nu în ultimul rând, putând salva vieți omenești.

Implementarea unui sistem de avertizare timpurie precum cel descris în ISO 22328-1 este în concordanță cu Cadrul de la Sendai pentru reducerea riscurilor de dezastre.

ISO 22328-1 a fost elaborat în cadrul comitetului tehnic ISO/TC 292Securitate și reziliență.

Standardul nu a fost adoptat de către ASRO, dar poate fi achiziționat de la Departamentul Vânzări – Standarde străine: e-mail vanzari@asro.ro.