ziua mondială a standardizării 2022

Standarde pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă

Ziua de 14 octombrie a fost aleasă pentru a marca data la care, în anul 1946, delegații din 25 de țări s-au reunit la Londra și au decis crearea unei organizații internaționale de standardizare, punând, practic, piatra de temelie a înființării ISO.

Ziua Mondială a Standardizării se sărbătorește începând din anul 1970 la iniţiativa lui Faruk Sünter, preşedintele ISO de la acea vreme. Această zi reprezintă un omagiu adus efortului miilor de colaboratori din întreaga lume care elaborează acorduri tehnice voluntare publicate sub forma standardelor internaționale.

Pentru că ne dorim o lume mai bună, mai echitabilă și mai sustenabilă, tema aleasă pentru Ziua Mondială a Standardizării din acest an este dedicată utilizării standardelor ca instrumente pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă  

Iată, mai jos, mesajul pe care îl transmit președinții celor 3 organizații internaționale de standardizare – ISO, IEC și ITU cu ocazia Zilei Mondiale a Standardizării.

Obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite sunt create cu scopul de a aborda dezechilibrele sociale, dezvoltarea unei economii durabile și încetinirea ratei schimbărilor climatice. Pentru a atinge aceste obiective este nevoie de cooperarea tuturor partenerilor publici și privați, dar și de utilizarea tuturor instrumentelor disponibile, inclusiv a standardelor internaționale.

Lupta intensă împotriva unei pandemii globale a evidențiat necesitatea absolută de a aborda Obiectivele de Dezvoltare Durabilă într-un mod mai incluziv, pentru a putea consolida societatea, făcând-o mai rezistentă și mai echitabilă. Cu ocazia Zilei Mondiale a Standardizării facem un apel pentru a vă alătura comunității internaționale de standardizare într-o misiune care susține importanța ODD-urilor pentru un viitor mai bun. Standardele internaționale sunt instrumente esențiale pentru atingerea acestor obiective atât de importante pentru toată lumea.

Sistemul internațional de standardizare este bazat pe colaborare. Acesta reprezintă dovada puterii cooperării și a credinței că suntem mai puternici decât suma părților noastre. Lucrând împreună, oferim oamenilor soluții reale pentru a face față tuturor provocărilor.

În acest context, ne angajăm anual, cu ocazia Zilei Mondiale a Standardizării, să prezentăm numeroasele moduri în care standardele internaționale contribuie la succesul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Suntem uniți și colaborăm pentru a accelera Agenda 2030,  prin elaborarea de standarde pentru realizarea ODD-urilor și pentru „ O viziune comună pentru o lume mai bună”.

Yinbiao Shu
Președinte IEC

Ulrika Francke
Președinte ISO

Houlin Zhao
Secretar General ITU

Mesajul Secretarului General al ISO, Sergio Mujica

Cu ocazia Zilei Mondiale a Standardizării este mai important ca niciodată să evidențiem rolul esențial pe care îl au standardele în sprijinirea eforturilor internaționale pentru a construi o lume mai bună. Standardele sunt instrumente indispensabile pentru realizarea ambițioaselor obiective de dezvoltare durabilă ale ONU.

Standardele internaționale se nasc dintr-un proces care reunește oamenii și le permite să își clarifice nevoile, iar ideile lor să fie înțelese de către toată lumea. Încep cu o conversație, dar culminează cu soluții convenite care abordează cele mai presante provocări cu care ne confruntăm.

Ziua  Mondială a Standardizării constituie un moment în care ne bazăm pe voi pentru a continua să răspândiți acest mesaj.

Cu mai puțin de un deceniu până la termenul limită din 2030, trebuie să acționăm imediat, iar comunitatea internațională de standardizare se angajează cu toate forțele pentru a realiza un progres real în realizarea ODD-urilor.

Împreună cu membrii noștri, construim o lume care să fie mai ușoară, mai sigură și mai bună.

La mulți ani!