Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, o privire spre viitor!

În fiecare an, pe 28 aprilie, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) sărbătoreşte Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă cu scopul de a atrage atenția asupra importanței sănătății și securității ocupaționale și de a construi o cultură a prevenției la locul de muncă.

Tema aleasă pentru acest an este „Un viitor sigur și sănătos al muncii” și pune accentul pe continuarea eforturilor depus de OIM pentru ca locurile de muncă să fie sigure și să țină pasul cu schimbările majore din toate domeniile de activitate.

În acest context, ASRO a adoptat primul standard internațional pentru managementul sănătății și securității la locul de muncă, SR ISO 45001:2018 – Sisteme de management al sănătății și securității în muncă. Cerințe și îndrumări pentru utilizare. Acesta vine în sprijinul organizațiilor pentru a putea crea un mediu de lucru mult mai sigur pentru salariați și a reduce semnificativ riscurile la locul de muncă.

Standardul se aplica tuturor organizațiilor, indiferent de mărime, tip sau activități și este conceput astfel încât să poată fi integrat în sistemele de management deja existente (cum ar fi SR EN ISO 9001 și SR EN ISO 14001).

Viitorul ne va aduce o extindere a domeniului de aplicare al sănătății și securității în muncă printr-un nou standard, care va include sănătatea psihologică. ISO 45003 – Managementul sănătății și securității în muncă. Sănătate și securitate psihologică la locul de muncă. Ghid, va fi publicat, cel mai probabil, în anul 2021.

În plus, față de SR EN ISO 45001, există și standarde care ajuta la crearea unei culturi privind sănătatea și securitatea pentru angajați. Acestea se referă la:

  • protecția împotriva zgomotului;
  • echipamente pentru protecția ochilor și a feței, a capului și a membrelor;
  • echipamente de protecție individuală împotriva căderilor de la înălțime;
  • dispozitive pentru protecție respiratorie;
  • protecție radiologică etc.

Toate aceste standarde pot fi achiziționate din magazinul nostru online sau de la Departamentul Vânzări, e-mail: vanzari@asro.ro.