Standardele contribuie la o Europă mai puternică și mai aproape de cetățeni

COMUNICAT DE PRESĂ  – Bruxelles – 2 ianuarie 2019

STANDARDELE CONTRIBUIE LA O EUROPĂ MAI PUTERNICĂ ȘI MAI APROAPE DE CETĂȚENI

La data de 1 ianuarie 2019, România a preluat Președinția Consiliului Uniunii Europene, o miză importantă pentru orice stat membru, cu atât mai mult pentru România, care exercită acest mandat pentru prima dată de la aderarea sa.

Sub motto-ul “Coeziunea, o valoare comună europeană”, România a identificat patru piloni în jurul cărora vor fi structurate prioritățile președinției sale, care  se derulează într-un context complex și dinamic, marcat de multe provocări la nivelul Uniunii, cât și dincolo de granițele ei, înglobând mize și procese majore care vor modela viitorul Uniunii Europene. Astfel, prioritățile sunt în egală măsură relevante, cu o importanță fundamentală pentru viitorul UE : Europa convergenței, Europa siguranței, Europa – actor global și Europa valorilor comune.

În acest context, Comitetul European de Standardizare (CEN), Comitetul European pentru Standardizare în domeniul Electrotehnicii (CENELEC) și membrul național din România – ASRO, subliniază contribuția esențială pe care o au standardele, la realizarea priorităților Președinției Române. Prin intermediul membrilor naționali, participarea la elaborarea acestor standarde este deschisă tuturor cetățenilor, tuturor companiilor și organizațiilor. Sistemul European de Standardizare (ESS) oferă instrumente foarte puternice pentru a sprijini competitivitatea Europei pe piața mondială, a susține cercetarea, a stimula inovația și a oferi protecție și securitate tuturor cetățenilor săi.

Standardele europene pe care le elaborăm sprijină implementarea multor obiective strategice europene, cum ar fi Piața Unică digitală, Uniunea inovării și Uniunea securității și contribuie la stabilitatea economică și dezvoltarea în continuare a Europei și a pieței sale unice”, a declarat Elena Santiago Cid, Director General al CEN și CENELEC la Bruxelles. “Digitalizarea, în special, se află în centrul eforturilor noastre. Scopul nostru este de a facilita transformarea digitală a industriei europene și ambiția noastră, în acest an, este implementarea Planului strategic CEN și CENELEC pentru transformarea digitală” a completat aceasta.

În perioada Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, CEN, CENELEC și ASRO vor colabora îndeaproape pentru a se asigura că standardizarea este abordată în dezbaterile instituțiilor europene cu scopul de a facilita realizarea obiectivelor lor.

Ministerul Economiei din România și Comisia Europeană, cu sprijinul ASRO, va organiza la București, pe data de 7 iunie 2019, un eveniment emblematic al Președinției Române, desfășurat sub denumirea “Standardele conectează piețele”.

Conferința la nivel înalt va reuni legislatori, reprezentanți ai industriei (inclusiv IMM-uri), precum și alte părți interesate și va avea diverse subiecte de discuție, cum ar fi beneficiile standardizării pentru viitorul pieței unice, contribuția la digitalizarea economiei europene și modul de îmbunătățire a gradului de conștientizare a standardizării în rândul autorităților publice și studenților.

În egală măsură, CEN și CENELEC vor desfășura următoarea Adunare Generală la București, pe 5 și 6 iunie 2019. “ASRO este deosebit de încântată să găzduiască această întâlnire importantă pentru CEN și CENELEC. Suntem onorați să primim la București membrii naționali ai CEN și CENELEC din Europa. Intenționăm să avem o dezbatere aprofundată și cuprinzătoare despre modul în care standardele contribuie la piața unică și la obiectivele strategice ale UE, precum și modul în care această relație poate fi dezvoltată și consolidată în centrul politicii publice europene” a afirmat Iuliana Chilea, Director General al ASRO.

INFORMATII SUPLIMENTARE:

ASRO

ASRO – Organismul Național de Standardizare – este platforma națională pentru elaborarea și adoptarea standardelor europene și internaționale.

Ca parte a comunității globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC și ETSI, ASRO joacă un rol important în punerea la dispoziție pentru o gamă tot mai largă de părți interesate a unei platforme ușor accesibilă, necesară pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizații. Aceasta ajută la furnizarea de soluții eficiente și puternice pentru consolidarea condițiilor pentru afaceri competitive, sprijinirea obiectivelor de politică publică, sprijinirea certificării și supravegherii pieței și oferă un mecanism eficace de promovare a protecției personale și a responsabilității sociale.

Utilizarea consistentă a standardelor române, europene și internaționale reprezintă o contribuție foarte importantă și eficientă din punct de vedere al costurilor la efortul de creștere a competitivității economice și a bunăstării cetățenilor români.

Website: www.asro.ro

Media contact:

Adina Hațegan -Manager comunicare

T: +40 745 274 285

Email: adina.hategan@asro.ro

Twitter : @RoStandard

CEN și CENELEC

CEN (Comitetul European de Standardizare) și CENELEC (Comitetul European de Standardizare în domeniul Electrotehnicii) sunt recunoscute de Uniunea Europeană (UE) și Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS) ca organizații europene de standardizare responsabile pentru elaborarea standardelor la nivel european. Aceste standarde stabilesc specificații și proceduri privind o gamă largă de materiale, procese, produse și servicii.

Membrii CEN și CENELEC sunt organismele naționale de standardizare și comitetele electrotehnice naționale din 34 de țări europene. Standardele europene (EN) și alte documente de standardizare elaborate de CEN și CENELEC sunt acceptate și recunoscute în toate aceste țări.

Standardele europene (EN) contribuie la dezvoltarea securității, îmbunătățirea calității, facilitarea comerțului transfrontalier și consolidarea pieței unice europene. Acestea sunt elaborate printr-un proces de colaborare între experții desemnați de mediul de afaceri și industrie, institute de cercetare, consumatori, organizații de protecție a mediului, sindicate și alte părți interesate. CEN și CENELEC depun eforturi pentru promovarea alinierii internaționale a standardelor în cadrul acordurilor de cooperare tehnică cu ISO (Organizația Internațională de Standardizare) și IEC (Comisia Electrotehnică Internațională).

Website-ul CEN: www.cen.eu

Website-ul CENELEC: www.cencenelec.eu

Contact media:

Giovanni Collot – Manager de proiect Strategie și Inovare

Centrul de management CEN-CENELEC

T: +32 474 98 21 17

Email: gcollot@cencenelec.eu

Twitter: @Standards4EU