Grupul ETSI Edge Computing publică o lucrare despre rolul 5G pentru ediția multidisciplinară

Grupul ETSI Multi-Access Edge Computing (MEC ISG) tocmai a publicat o lucrare care subliniază rolul MEC în 5G.

Multi-access Edge Computing (MEC)  este o tehnologie de bază care permite găzduirea aplicațiilor în rețelele de acces 5G și care trebuie să suporte multiple aplicații și cazuri de utilizare. Edge computing este recunoscută drept unul dintre pilonii cheie pentru îndeplinirea celor mai exigenți Indicatori de Performanță (KPI) ai 5G, în special în ceea ce privește eficiența latenței reduse și a  lățimii de bandă.

Publicația acoperă MEC pentru furnizorii de servicii cloud de la terțe părți, MEC pentru integrarea cloud computerizată și cloud pentru dispozitivele mobile IoT, MEC pentru utilizatorii de întreprinderi și MEC pentru „Industrial IoT”. În publicație accentul  se pune pe posibilitățile pentru MEC de a beneficia de avantajele edge computing ale specificațiilor sistemului 5G, iar pentru ecosistemul 3GPP să beneficieze de sistemul MEC și de API-urile sale ca set de capabilități complementare care să permită aplicațiilor și mediilor  servicii la marginea rețelelor mobile.

ETSI ISG MEC este sediul standardelor tehnice pentru edge computing. Una dintre caracteristicile cheie de adăugare a valorii specificațiilor MEC este această capacitate pentru aplicații de a obține informații contextuale și conștientizarea în timp real a mediului lor local prin API standardizate.

Rețelele 5G bazate pe specificațiile 3GPP 5G reprezintă un mediu țintă viitoare pentru implementările MEC. Specificația sistemului 5G și arhitectura bazată pe servicii (SBA) influențează interacțiunile bazate pe servicii între diferite funcții ale rețelei, aliniază operațiunile de sistem cu virtualizarea rețelei și paradigmele de configurare a rețelelor software. Aceste caracteristici sunt partajate de specificațiile ETSI MEC.

Primul ETSI MEC Hackathon

Pentru a facilita punerea în aplicare a MEC API, ETSI organizează primul său ETSI MEC Hackathon la 18 și 19 septembrie 2018, la Berlin, și a fost co-locat cu evenimentul Knect365 de la Congresul anual Edge Computing din 18-20 septembrie.

Hackathon-ul va provoca dezvoltatorii să creeze aplicații de infotainment în vehicule care să conțină realitate virtuală sau augmentată și să demonstreze modul în care acestea pot utiliza modulul de calcul multi-acces și computerele pentru a îmbunătăți performanța și experiența utilizatorilor.

Găzduit de KNect365, evenimentul este susținut de jucători cheie din comunitatea MEC. Companiile și studenții sunt bineveniți să se alăture și să-și aducă aplicațiile, să fie îmbunătățite la fața locului cu capabilități MEC utilizând API-urile MEC.