Siguranța alimentelor – de la fermă la farfurie

În managementul siguranței alimentare, transportul și depozitarea acestora sunt două elemente de bază. De aceea, a fost publicată o nouă îndrumare internațională pentru  asigurarea siguranței de-a lungul întregului lanț alimentar.

Programul preliminar (PRP) reprezintă o cerință importantă a standardului SR EN ISO 22000, unul dintre cele mai renumite standarde internaționale pentru siguranța lanțului alimentar.  PRP-urile  conțin condiții și activități necesare care trebuie implementate în cadrul unei organizații, dar și de-a lungul întregului lanț alimentar, pentru menținerea siguranței alimentare.

Organizația Internațională de Standardizare (ISO) a elaborat o serie de specificații tehnice dedicate menținerii în cadrul organizației a unor programe obligatorii care să faciliteze un control mai riguros al pericolelor la care sunt expuse alimentele în procesul de fabricație.

Cea mai recentă specificație tehnică este ISO/TS 22002-5, care îi va ajuta pe transportatori să protejeze produsele alimentare, ingredientele, materiile prime și ambalajele, pentru a se asigura că mărfurile ajung la consumatori în siguranță.

Aceasta va permite o abordare armonizată a siguranței produselor de-a lungul lanțului alimentar pentru a fi mai ușor de controlat și de auditat, ceea ce va duce la riscuri reduse de contaminare sau deteriorare.

ISO/TS 22002-5 este una dinte cele șase specificații tehnice care au ca scop facilitarea îndeplinirii cerințelor standardului ISO 22000.

Seria cuprinde:

ISO / TS 22002-1, Programe obligatorii privind siguranța alimentelor – Partea 1: Fabricarea alimentelor;

ISO / TS 22002-2, Programe obligatorii privind siguranța alimentelor – Partea 2: Catering;

ISO / TS 22002-3, Programe obligatorii privind siguranța alimentelor – Partea 3: Agricultură;

ISO / TS 22002-4, Programe obligatorii privind siguranța alimentelor – Partea 4: Fabricarea ambalajelor alimentare;

ISO / TS 22002-6, Programe obligatorii privind siguranța alimentelor – Partea 6: Furajare și producție de alimente animale.

Standardul SR EN ISO 22000, dar și întreaga serie de specificații tehnice la care se face referire în articol, pot fi achiziționate de la ASRO (vanzari@asro.ro).