Ziua Mondială a Standardizării 2021

Banner Ziua Mondială a Standardizării 2021

Ziua de 14 octombrie a fost aleasă pentru a marca data la care, în anul 1946, delegații din 25 de țări s-au reunit la Londra și au decis crearea unei organizații internaționale de standardizare, punând, practic, piatra de temelie a înființării ISO.

Ziua Mondială a Standardizării se sărbătorește începând din anul 1970 la iniţiativa lui Faruk Sünter, preşedintele ISO de la acea vreme.

Această zi reprezintă un omagiu adus efortului miilor de colaboratori din întreaga lume care elaborează acorduri tehnice voluntare publicate sub forma standardelor internaționale.

În acești ultimi doi ani marcați de pandemie, experții ASRO și membrii comitetelor tehnice, au încercat să găsească cele mai bune soluții pentru a continua activitatea de standardizare și de a sprijini piața națională prin elaborarea sau adoptarea de standarde.

Experții din Comitetele Tehnice s-au implicat activ în elaborarea sau adoptarea standardelor esențiale pentru minimizarea efectelor pandemiei asupra organizațiilor, dar și asupra sistemului medical și a industriilor.

Standardizarea a adus un aport important societății prin colaborarea cu părțile interesate din industrie, din mediul academic, cu autoritățile naționale, cu IMM-urile și instituțiile de cercetare și inovare, cu reprezentanții marilor corporații.

Nu sunt neglijabile nici evenimentele care au loc la nivel internațional în acest moment. Azi se discută despre viziunea noastră comună pentru o lume mai bună, despre modul în care sprijinim îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030 prin colaborare și cu ajutorul standardelor.

Iată, mai jos, mesajul pe care îl transmit președinții celor 3 organizații internaționale de standardizare –  ISO, IEC și ITU cu ocazia Zilei Mondiale a Standardizării.

„Obiectivele care vizează dezvoltarea durabilă, implicit dezvoltarea unei economii sustenabile, abordarea dezechilibrelor sociale și atenuarea schimbărilor climatice sunt extrem de ambițioase. Pentru a le îndeplini, este fundamentală cooperarea cât mai multor parteneri publici și privați și utilizarea tuturor instrumentelor disponibile, inclusiv a standardelor internaționale și a evaluării conformității.

Lupta intensă împotriva pandemiei a evidențiat necesitatea de a aborda ODD-urile într-un mod incluziv, de a consolida societățile în care trăim, făcându-le mai rezistente și mai echitabile. Astăzi, vă invităm să vă alăturați unei misiuni care afirmă importanța acestora în reconstruirea societății.

Întregul sistem de standardizare este bazat pe colaborare. Este dovada puterii cooperării și a credinței că suntem mai puternici decât suma părților pe care le reprezentăm. Conlucrând, oferim oamenilor soluții reale pentru a face față provocărilor legate de sustenabilitate.

În acest context, ne angajăm într-o călătorie multianuală a Zilei Mondiale a Standardizării, care prezintă numeroasele moduri în care standardele internaționale contribuie la îndeplinirea cu succes a obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Rămânem uniți și colaborăm pentru a accelera planul de acțiuni al Agendei 2030, cu standarde pentru ODD-uri și pentru viziunea noastră comună pentru o lume mai bună.”