Standardul pentru semnele de securitate a fost revizuit

Semnele de securitate sunt esențiale pentru prevenirea accidentelor sau rănirilor. Simbolurile grafice convenite și utilizate la nivel mondial asigură claritate și consecvență, indiferent de limbă sau cultură.

Standardul ISO care definește semnele de securitate a fost revizuit pentru a include noi semne de securitate utilizate în întreaga lume.

De la zonele cu acces interzis de pe șantiere, până la evacuările de urgență, standardul ISO 7010, Simboluri grafice. Culori de securitate şi semne de securitate. Semne de securitate înregistrate, indică semnele de securitate realizate cu scopul de a preveni accidentele, protecția împotriva incendiilor, potențialele pericole pentru sănătate și evacuările de urgență.

Standardul stabilește forma și culoarea semnelor de securitate, așa cum sunt definite în standardul ISO 3864-1, Simboluri grafice. Culori şi semne de securitate. Partea 1: Principii de proiectare pentru semne de securitate şi marcaje de securitate.

De asemenea, designul semnului este conform cu ISO 3864-3, Simboluri grafice. Culori şi semne de securitate. Partea 3: Principii de proiectare pentru simbolurile grafice utilizate în semnele de securitate.

Domnul Jan-Bernd Stell, președintele comitetului tehnic ISO care a elaborat standardul, a declarat că lipsa de armonizare și standardizare în acest domeniu ar putea duce la confuzii și numeroase accidente.

Standardizarea internațională a semnelor de securitate reprezintă un limbaj comun atunci când vine vorba de siguranță. Acestea oferă o soluție simplă pentru toată lumea, atât la locurile de muncă, cât și în zonele publice, precum aeroporturile unde există un flux mare de pasageri de diverse naționalități.

Avertizările pentru adâncimea apei, linii de înaltă tensiune, instrucțiuni pentru a nu utiliza ascensorul în caz de incendiu, „Nu treceți”, „Nu staționați” sunt doar câteva exemple de semne de securitate la care se face referire în standard.

Standardul SR EN ISO 7010:2012 și seria de standarde SR ISO 3864 sunt adoptate ca standarde române și pot fi achiziționate direct din magazinul online ASRO sau de la Serviciul Vânzări, e-mail: vanzari@asro.ro.