Grădinărit 2.0

Calculatoarele, gadgeturile și electrocasnice au devenit în ultima vreme tot mai „inteligente”  prin folosirea unor aplicații și servicii de „Big Data” care oferă utilizatorilor servicii personalizate. Această tendință nu ocolește nici domeniul agricol sau al uneltelor de grădinărit care profită la maximum de noile oportunități. În ferme întâlnim din ce în ce mai des roboți agricoli care utilizează senzori pentru culegerea recoltelor.

Metodele industriale folosite până acum în agricultură sunt considerate precare și cu efecte dăunătoare asupra sănătății și a mediului. Toxicitatea ridicată a insecticidelor și a erbicidelor, poluarea apelor și deșeurile animale sunt doar câteva din lista de efecte negative ce trebuie eliminate odată cu îndeplinirea ODD-urilor de pe Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă. Prin introducerea roboților și a inteligenței artificiale se urmărește minimizarea daunelor aduse de industria agricolă mediului înconjurător.

Aceste tendințe nu se regăsesc numai la nivel industrial, ci se pot întâlni și în viața de zi cu zi. Grădinăritul din spatele casei, mașinile de tuns iarba sau sistemele de irigare ale gazonului folosesc, de asemenea, aplicații inteligente care anunță utilizatorul atunci când se usucă gazonul, când este umiditatea prea mare, care este temperatura în acel moment în curte și când este necesar să tundă din nou suprafețele de teren. Toate aceste dispozitive pot fi controlate de la distanță cu ajutorul smartphone-urilor, iar utilizatorii pot vedea în timp real ce se întâmplă în grădinile lor.

La baza acestor inovații stau standardele internaționale care oferă inginerilor și producătorilor o bază solidă din care să își construiască produsele, permițându-le să se bazeze pe inovație. Standardele pentru bateriile de alimentare ale roboților sunt elaborate de IEC/TC 35, IEC/TC 21 și IEC/TC 69, iar IEC/TC 47 se ocupă cu standardele pentru semiconductoare utilizate în senzori.

Nu în ultimul rând, cele mai importante standarde pentru inteligența artificială și Big Data, sunt cele pregătite în subcomitetul tehnic comun înființat de Organizația Internațională de Standardizare (ISO) împreună cu Comisia Electrotehnică Internațională (IEC) – ISO/IEC JTC1/SC 42, Tehnologia informației.

Cu siguranță, noile tehnologii, dar și cele viitoare vor avea un impact mult mai redus asupra mediului și asupra terenurilor vizate și vor reduce combustibilii fosili utilizați în alimentarea utilajelor și în producerea îngrășămintelor și a erbicidelor.

Sursa foto: https://iecetech.org/