Economia circulară, deșeul ca materie primă. Un nou comitet tehnic ISO

Trăim într-o societate de consum, iar acest fapt se reflectă în viața de zi cu zi prin costuri crescute și prin epuizarea resurselor naturale. Luăm – producem – folosim – aruncăm este un model liniar pe care îl utilizăm și care pe zi ce trece devine tot mai „nesănătos”.

Cu toate că există multe standarde și inițiative pentru reciclare, nu există o viziune globală comună asupra modului în care o organizație poate completa acest cerc.

În acest context a apărut un nou comitet tehnic al ISO care intenționează să abordeze exact acest subiect.

ISO/TC 323Economia circulară este în prezent alcătuit din experți din peste 65 de țări.

Pe scurt, economia circulara este o economie care produce zero deșeuri. Într-o economie circulară totul se proiectează în aşa fel încât ceea ce intră într-un produs sau proces, se încadrează în două categorii: fie este o componentă biodegradabilă, fie este o componentă cu 100% potențial de reciclare.

Creșterea consumului și a produselor de unică folosință ne sufocă și epuizează planeta. Pentru a nu ajunge să avem în mări și oceane mai mult plastic decât pește trebuie să acționăm rapid. Potrivit Forumului Economic Mondial, trecerea la o economie circulară reprezintă o oportunitate de „trilioane de dolari”. Aceasta are un potențial uriaș pentru inovare, creare de locuri de muncă și creștere economică.

Ideea înființării unui comitet tehnic a venit după un seminar organizat de AFNOR (organismul național de standardizare din Franța), unde oameni de afaceri din diverse sectoare de activitate au arătat necesitatea schimbării modelului economic de la cel actual la unul circular. A urmat, în anul 2018, elaborarea unui standard francez. Răspunsul a fost unul pozitiv și astfel a fost propusă înființarea unui comitet tehnic internațional – ISO/TC 323.

Comitetul își propune să definească un set de principii, terminologii și un cadru pentru o economie circulară, iar apoi elaborarea unui standard al sistemului de management. De asemenea, va lucra pe modele de afaceri alternative și pe metoda de măsurare și evaluare a circularității.

ISO/TC 323Economie circulară vizează acoperirea tuturor aspectelor unei economii circulare, inclusiv achizițiile publice, producția și distribuția, precum și domenii mai largi, cum ar fi schimbarea comportamentală în societate și evaluarea.

Dacă sunteți interesați de crearea acestui nou comitet tehnic, vă rugăm să o contactați pe dna Mădălina Simion, Manager Standardizare ASRO (madalina.simion@asro.ro).