Covid-19: Abordarea sănătății și securității în muncă poate salva vieți

Orice organizație, indiferent de tipul sau dimensiunea acesteia, trebuie să aibă în vedere menținerea sănătății și securității în muncă a lucrătorilor și a celor care intră în contact cu compania.

În contextul actual, creat de pandemia de coronavirus, lumea muncii a fost întoarsă cu susul în jos, iar sănătatea și securitatea în muncă a devenit mai importantă ca niciodată. Printre provocările principale cu care se confruntă o companie acum se regăsește și necesitatea implementării unui sistem de management al sănătății și securității în muncă eficient pentru fiecare organizație în parte.

Cu această ocazie, Organizația Internațională a Muncii (OIM), a ales ca tema Zilei Mondiale a Sănătății și Securității în Muncă din acest an să fie dedicată stopării pandemiei COVID-19, punând accentul pe faptul că sănătatea și securitatea la locul de muncă poate salva vieți.

În acest sens, și comunitatea de standardizare vine în sprijinul miilor de angajați din întreaga lume și a organizațiilor în care aceștia lucrează, prin intermediul standardului SR ISO 45001:2018, Sisteme de management al sănătății şi securității în muncă. Cerințe şi îndrumări pentru utilizare.

Acesta este primul și singurul standard internațional care specifică cerințele pentru un sistem de management al sănătății și securității în muncă și oferă îndrumări pentru utilizarea sa cu scopul de a oferi posibilitatea organizațiilor să asigure locuri de muncă sigure prin:

  • reducerea riscurilor la locul de muncă;
  • protejarea sănătății;
  • crearea unor condiții de muncă mai bune și mai sigure.

Cu toate acestea, sănătatea la locul de muncă nu se limitează doar la siguranța fizică și la bunăstare. Sănătatea psihică a angajaților trebuie să fie, de asemenea, în centrul atenției unei organizații.

Lucrătorii au devenit acum conștienți de faptul că ar putea fi afectați în orice moment de această criză – ori din punct de vedere fizic, ori financiar –, iar stările de anxietate, stres și temerile continue ale acestora s-au înmulțit, venind cu efecte negative atât asupra sănătății, cât și asupra calității muncii prestate de aceștia. Pentru a reduce acest fenomen, organizațiile trebuie să ia în considerare și factorii psihologici și să asigure un mediu de lucru de încredere.

În prezent, la nivel internațional se lucrează deja la elaborarea unui standard complementar care să abordeze sănătatea psihologică a lucrătorilor. Viitorul ISO 45003, Sisteme de management al sănătății și securității în muncă. Sănătatea și siguranța psihologică la locul de muncă. Orientări, se va concentra pe gestionarea riscurilor psihologice pentru sănătate și siguranță în cadrul unui sistem de management al sănătății și securității în muncă.

ISO 45003 va încerca să acopere o serie cât mai largă de domenii ce pot avea impact asupra sănătății psihologice a lucrătorului, inclusiv comunicarea ineficientă, presiunea excesivă și cultura organizațională. Se preconizează că acesta va fi publicat în anul 2021.

Pentru mai multe informații privind abordarea sănătății și securității în muncă, vedeți și articolul care explică cum să utilizați standardele pentru a face față unei pandemii.

În plus, cursul online Auditor intern în domeniul sănătății și securității în muncă. Prezentarea cerințelor în domeniul sănătății și securității ocupaționale conform SR ISO 45001:2018 și a cerințelor pentru auditor intern conform SR EN ISO 19011:2018 vine în sprijinul auditorilor și al celor care se pregătesc să urmeze această profesie în companie, în scopul formării abilităților necesare auditării unui sistem de management al sănătății și securității în muncă. Mai multe detalii privind înscrierea, modalitățile de organizare și tematica cursului găsiți aici.

Puteți achiziționa SR ISO 45001:2018 direct din magazinul online sau prin intermediul Departamentului Vânzări (vanzari@asro.ro).