Un nou standard român privind buna guvernanță a organizațiilor

Organismul Național de Standardizare – ASRO, împreună cu Asociația Administratorilor Independenți anunță adoptarea standardului internațional ISO 37000:2021 ca standard român – SR ISO 37000.

Organismul Național de Standardizare – ASRO împreună cu Asociația Administratorilor Independenți (AAI) a cărei misiune o reprezintă promovarea celor mai bune practici de guvernanță în rândul companiilor din România au încheiat un protocol de colaborare în vederea elaborării și publicării versiunii române a standardului ISO 37000:2021 privind Guvernanța Organizațiilor astfel că, începând cu luna mai a anului curent, acest standard este disponibil și în limba română, putând fi achiziționat, în vederea implementării, de pe magazinul online al ASRO.

Standardul se adresează structurilor de guvernanță ale companiilor, însă, el poate fi util și celor care le sprijină în îndeplinirea sarcinilor, precum practicienii din domeniul guvernanței. Acesta reprezintă, totodată, recunoașterea profesioniștilor reuniți la nivel mondial a importanței standardizării actului de guvernanță al societăților și, în general, al organizațiilor și exprimă consensul unanim în privința unor practici unitare la nivel internațional specifice acestui domeniu atât de complex.

„Trăim într-o epocă profund diferită față de cele anterioare, aflată într-o continuă schimbare, iar liderii companiilor trebuie să se asigure că organizațiile pe care le conduc  pot face față tuturor provocărilor. Standardul SR ISO 37000 leoferă uncadru de lucru și un sistem integrat de guvernanță care îi responsabilizează. Adoptarea la nivel național a standardului vine în sprijinul tuturor tipurilor de organizații pentru a putea construi relații puternice cu părțile interesate și pentru a-și gestiona într-un mod eficient resursele”, spune Iuliana Chilea, Directorul general al Organismului Național de Standardizare – ASRO.

„Vreau să le mulțumesc partenerilor de la Asociația Administratorilor Independenți – „AAI” pentru implicare și, nu în ultimul rând, tuturor celor care au contribuit la elaborarea versiunii române a standardului SR ISO 37000 și vreau să asigur părțile interesate că, ASRO va fi întotdeauna relevant pentru întreaga societate, îndeplinindu-și misiunea de Organism Național de Standardizarea mai adăugat Iuliana Chilea.

În calitate de reprezentant al Asociației practicienilor din structurile de guvernanță ale societăților, sunt bucuroasă că am avut oportunitatea de a contribui la adoptarea acestui standard internațional în România”, a declarat președintele AAI, Simona Fătu.

”Le mulțumesc membrilor Asociației care s-au implicat în activitatea de revizuire tehnică a standardului cu scopul de a promova un limbaj unitar, de a crea punți între termenii și definițiile utilizate în mai multe domenii reglementate, dar și în legătură cu cele izvorâte din practică. Prin susținerea publicării acestui standard, considerăm că ne-am atins obiectivul de a participa activ la consolidarea cadrului de reglementare specific guvernanței în toate domeniile reglementate.

Eforturile noastre viitoare se vor concentra pe activitatea de conștientizare și îndrumare a profesioniștilor din domeniu, cărora le adresăm, încă de pe acum, invitația de participare la evenimentul de lansare oficială a acestui standard, ce va avea loc în luna septembrie a acestui an. Adresez, de asemenea, mulțumiri colectivului și conducerii ASRO pentru profesionalismul de care au dat dovadă pe parcursul acestui proces, precum și membrilor Comitetului Tehnic ASRO/CT 56  pentru implicare și contribuție.” a declarat a declarat președintele AAI, Simona Fătu.

19 mai 2022

București

Despre ASRO

Organismul Național de Standardizare este platforma națională pentru elaborarea și adoptarea standardelor europene și internaționale.

Ca parte a comunității globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC și ETSI, ASRO joacă un rol important în punerea la dispoziție a unei platforme ușor accesibile și necesare pentru o gamă cât mai largă de părți interesate în vederea participării acestora la activitatea de standardizare. Aceasta ajută la furnizarea soluțiilor eficiente pentru afaceri competitive, sprijinirea obiectivelor politicilor publice, sprijinirea certificării și supravegherii pieței și oferă un mecanism eficace de promovare a protecției consumatorului și a responsabilității sociale.

Contact media:
Relații publice ASRO

E-mail: pr@asro.ro

Despre AAI

Asociația Administratorilor Independenți (AAI) este membru ecoDa – Confederația Europeană a Institutelor si Asociațiilor Directorilor Neexecutivi – platforma europeană promotoare de bune practici în domeniul guvernanței corporative și de reprezentare a membrilor consiliilor de administrație din companii. O singură asociație din fiecare țară poate fi membru ecoDa, iar AAI este unic reprezentant al României în această prestigioasă organizație pan-europeană.

Pentru mai multe detalii vă rugăm accesați https://www.administratorindependent.ro/

Contact:

Iulia Enescu

Secretar General AAI

Mobil +40 745 393600

Email: office@administratorindependent.ro