Siguranța aplicațiilor pentru monitorizarea sănătății

Caloriile consumate, caloriile arse, ritmul cardiac, pașii parcurși sau distanța pe care o alergăm sunt date pe care le putem monitoriza foarte ușor prin intermediul unei brățări și a unei aplicații.

O statistică indică faptul că numărul aplicațiilor pentru fitness și de monitorizare a sănătății a crescut în ultimii doi ani de la 300.000 la circa 500.000.

Tehnologiile existente pe piață sunt diverse. Unele dispozitive au senzori integrați care pot măsura datele vitale ale corpului nostru, temperatura exterioară și distanța parcursă, iar printr-o serie de algoritmi ne pot măsura indicele de masă corporală sau caloriile pe care le-am consumat.

Există aplicații de monitorizare a somnului sau aplicații care te pot ajuta să renunți la fumat, iar datele înregistrate pot fi partajate în timp real cu medicul curant.

Ca în orice industrie nouă, odată cu beneficiile apar și riscurile. De exemplu, dacă o aplicație pentru dozarea medicamentelor greșește punând o zecimală la locul nepotrivit, efectul poate fi dezastruos.

Un alt risc important constă în faptul că aceste aplicații au acces la date medicale care sunt considerate date personale sensibile și care sunt supuse unor reguli stricte, iar aceasta ridică întrebări legate de confidențialitate, securitate, precum și de integritatea infrastructurii folosite.

Comisia Electrotehnică Internațională (IEC) a publicat acum 10 ani standardul IEC 80001-1, Aplicarea managementului riscului pentru reţele de tehnologia informaţiei care conţin dispozitive medicale. Partea 1: Funcţii, responsabilităţi şi activităţi, care este considerat un adevărat ghid pentru dezvoltatorii de aplicații medicale.

Aflat în patrimoniul comitetului tehnic național CT 22Echipamente electromedicale acest standard fost adoptat ca standard român (SR EN 80001-1:2011) și poate fi achiziționat de aici.

Cu toate acestea, în prezent nu există un proces de certificare al aplicațiilor mobile pentru monitorizarea sănătății care să poată asigura consumatorul că acestea sunt sigure și fiabile.

În acest scop, Organizația Internațională de Standardizare (ISO) și  Comitetul European de Standardizare (CEN), prin cele două comitete tehnice, ISO/TC 215 și CEN/TC 251 colaborează pentru a elabora o specificație tehnică dedicată aplicațiilor mobile pentru monitorizarea sănătatății și a activităților sportive.

Specificația tehnică (ISO/TS 82304-2) va oferi îndrumări companiilor care dezvoltă aplicații de monitorizare a sănătății, dar va fi utilă și pentru autoritățile naționale de reglementare a tehnologiei medicale și furnizorilor de servicii medicale.

Mai mult decât atât, ISO/TS 82304-2 va contribui direct la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU, ODD 3 – Sănătate și bunăstare și ODD 9Industrie, inovație și infrastructură.