Tipuri de măști în lupta cu Coronavirus

  1. Măști pentru protecția populației

În contextul actual, semi-măștile filtrante se află printre cele mai căutate echipamente de protecție din întreaga lume. Răspândirea rapidă a coronavirusului a impus luarea unor măsuri urgente la nivel global, iar purtarea echipamentelor individuale de protecție a devenit necesară, fiind recomandată sau chiar obligatorie în diverse spații publice.

Semi-măștile filtrante au scopul de a acoperi nasul, gura și bărbia și pot fi realizate integral sau în mare măsură din material filtrant. Acestea pot conține, de asemenea, o piesă în care este montat nedetașabil un filtru sau mai multe filtre principale. Semi-măștile trebuie să asigure o etanșeitate adecvată la nivelul feței purtătorului față de atmosfera înconjurătoare.

SR EN 149+A1:2010Semi-măști filtrante împotriva particulelor. Cerințe, încercări, marcare vine în sprijinul firmelor producătoare de echipamente de protecție, dar și a celor care și-au schimbat recent liniile de producție pentru realizarea acestui tip de măști.

Standardul specifică cerințele minime pentru semi-măștile filtrante ca aparate de protecție respiratorie împotriva particulelor, cu excepția evacuării și conține încercări de laborator și încercări practice de performanță necesare pentru asigurarea conformității cu cerințele.

Spre exemplu, una dintre specificațiile standardului prezintă examinarea acestui tip de echipament de protecție, raportându-se la cele patru dimensiuni faciale ale utilizatorilor (ca în figura de mai jos).

2. Măști faciale de uz medical


SR EN 14683: 2019 specifică proiectarea, construcția, cerințele de performanță și metodele de testare pentru măștile de față medicale destinate să limiteze transmiterea agenților infecțioși de la personal la pacienți în timpul procedurilor chirurgicale și a altor proceduri medicale cu cerințe similare. O mască medicală de protecție, cu o barieră microbiană adecvată, poate fi de asemenea eficientă în reducerea emisiilor de agenți infecțioși din nas și gură a unui purtător asimptomatic sau a unui pacient cu simptome clinice.

Cele două standarde fac parte din seria de standarde pusă la dispoziția celor interesați din domeniul echipamentelor de protecție pentru a sprijini eforturile naționale, europene și internaționale de a face față crizei COVID-19. Acestea pot fi descărcate gratuit, completând următorul formular.