Patru provocări pentru viitorul standardizării internaționale

Incertitudinea economică și cea comercială, schimbarea așteptărilor societății, impactul schimbărilor climatice și transformarea digitală sunt principalele provocări cu care se va confrunta standardizarea internațională în următorii ani. Aceste patru tendințe au fost evidențiate la Adunarea Generală a Organizației Internaționale de Standardizare (ISO) și vor sta la baza strategiei ISO pentru perioada 2020-2030.

Discuțiile au avut loc în cadrul evenimentului anual „ISO Week”, care s-a desfășurat anul acesta la Cape Town, Africa de Sud și s-au axat pe definirea viitoarei strategii a organizației pentru perioada 2020-2030.

Creșterea incertitudinii comerciale

„Economia este în mod evident unul dintre cei mai importanți factori ai schimbării, iar ISO are un rol incontestabil în refacerea credibilității valorilor liberului schimb și a multilateralismului”, a afirmat Președintele ISO, dl John Walter.

În ultimii ani s-a constatat o creștere semnificativă a incertitudinii comerciale, spre deosebire de stabilitatea relativă care a marcat cele două decenii precedente. Acest lucru este important, întrucât creșterea indicelui de incertitudine comercială la nivel mondial diminuează estimările privind creștere globală.

Globalizarea a adus cu sine și o creștere record a capacității de producție, dar și creșterea inegalității și marginalizarea economică a multor țări aflate în curs de dezvoltare. Este important să se asigure o creștere economică mai incluzivă și, din acest motiv, standardizarea va avea un rol tot mai important în sectorul economic și în cel comercial.

Schimbarea așteptărilor societății

Schimbarea mentalității consumatorilor, dar și a societății din ultima perioadă reprezintă o altă amenințare. Un exemplu în acest sens este economia colaborativă în care persoanele își oferă spre închiriere vehiculele sau apartamentele lor altor membri ai comunității.

Standardizarea poate reprezenta o soluție în contextul noilor modele economice care vin cu provocări pentru autoritățile de reglementare și pentru factorii de decizie.

Standardele sunt absolut necesare pentru a sprijini dezvoltarea economiei colaborative, dar și pentru a ajuta industriile tradiționale să se adapteze noilor tendințe. 

Nevoia de durabilitate

Comerțul internațional depinde în mare măsură de legăturile de transport funcționale. Provocările de mediu, precum furtunile, inundațiile, schimbările de temperatură, sau creșterea nivelului mării vor avea un impact semnificativ asupra infrastructurii de transport, cum ar fi în cazul porturilor maritime. De aceea, este esențială o evaluare amănunțită a riscurilor pentru a ne asigura că ne putem adapta cu succes la schimbările climatice.

Transformarea digitală

Tehnologiile digitale au început să fie adoptate pe scară largă, iar noile tehnologii (de exemplu, automatizarea, inteligența artificială sau tehnologia blockchain) oferă multiple oportunități pentru organizații, printre care se regăsesc creșterea eficienței, a productivității, crearea avantajului competitiv și promovarea inovației.

Comunitatea de standardizare trebuie, la rândul ei, să țină pasul cu transformările digitale, pentru a putea face față provocărilor viitorului.