Ziua internațională anticorupție – ISO se alătură luptei împotriva corupției prin elaborarea de noi standarde

Corupția subminează toate domeniile societății, inclusiv securitatea națională, creșterea economică, drepturile omului, ocuparea forței de muncă și mediul înconjurător. Pe măsură ce banii sunt deturnați de la scopul lor inițial, cresc cheltuielile pentru sectoarele esențiale precum educația și sănătatea, ceea ce duce la scăderea nivelului de trai al populației.

Cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție, care se sărbătorește în fiecare an pe data de 9 decembrie, ISO (Organizația Internațională de Standardizare) anunță elaborarea unor noi standarde destinate luptei cu acest flagel.

Implementarea unor sisteme de management care să asigure o bună administrare a banilor este una dintre metodele eficiente de eradicare a corupției. Organizațiile de orice tip și dimensiune pot beneficia de aceste sisteme de management care vor reduce riscul potențial de apariție a corupției în cadrul lor.

Noul standard ISO 37000Ghid pentru administrarea organizațiilor oferă un cadru de lucru care va ghida managementul cu privire la responsabilitatea acestuia în prevenirea corupției. De asemenea, standardul îi va ajuta la promovarea unei bune culturi organizaționale.

Un element cheie al unei bune guvernări este acela de a avea o modalitate sigură și confidențială pentru angajați în raportarea  unor nereguli observate. Astfel, noul standard  ISO 37002 – Sisteme de gestionare a avertizorilor de integritate, oferă îndrumări pentru implementarea, gestionarea, evaluarea, menținerea și îmbunătățirea unui sistem de management robust și eficient în cadrul unei organizații pentru avertizorii de integritate. Acest standard nu este specific unui sector anume putând fi utilizat de organizații de toate dimensiunile, inclusiv IMM-uri sau multinaționale.

O organizație care poate demonstra că respectă toate legile, cerințele de reglementare, codurile de conduită și standardele voluntare indică că aceasta a pus în aplicare măsuri pentru prevenirea sau reducerea riscului de corupție.

De asemenea, va fi publicat și standardul  ISO 37301 – Sisteme de management al conformității – Cerințe care oferă îndrumări pentru a elimina riscul corupției în cadrul unei organizații.

Aceste noi standarde vin în completarea actualului standard  ISO 37001 – Sisteme de management anti-mită. Cerințe cu ghid de utilizare, care stabilește cerințe şi furnizează îndrumări pentru un sistem de management conceput să ajute o organizaţie să prevină, să detecteze şi să lupte împotriva mituirii şi să se conformeze legilor anti-mită şi angajamentelor voluntare aplicabile activităților acesteia.

La începutul anului 2021 va fi publicat sub forma unui manual un ghid practic care va conține îndrumări suplimentare, intitulat ISO 37001: 2016 – Sisteme de management anti-mită.

SR ISO 37001 a fost adoptat de ASRO ca standard național și se află în patrimoniul comitetului tehnic ASRO/CT 56.

Publicarea lui ISO 37001 în anul 2016 a fost un pas major către furnizarea de îndrumări convenite la nivel internațional pentru gestionarea și combaterea mitei, a precizat domnul Howard Shaw, președintele comitetului tehnic ISO care a elaborat acest standard.